Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Marea Britanie plănuia să reloce migranți în Republica Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee

Marea Britanie plănuia să reloce migranți în Republica Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee

Un articol de: George Lupu - 01 Oct 2020, 13:00
Marea Britanie plănuia să reloce migranți în Republica Moldova, Maroc și Papua Noua Guinee sursa foto: pixabay Externe

Marea Britanie a luat în calcul să reloce solicitanții de azil în centre care ar fi urmat să fie construite în afara țării, în Moldova, în Maroc și în Papua Noua Guinee, informează The Guardian.  Confruntat însă cu o opoziție puternică, guvernul de la Londra a renunțat la acest proiect.

 

Marea Britanie plănuia să trimită nigranți în centre construite în Republica Moldova

 

Ministerul de Interne de la Londra a luat în considerare construirea de centre pentru migranți pe insulele vulcanice Ascension şi Sf. Elena, dar și în țări precum Moldova și Maroc după ce a studiat cum procedează alte ţări cu problemele migraţiei ilegale. Ministrul de interne Priti Patel ar fi renunţat la plan după ce a discutat cu alţi oficiali despre aspectele practice legate de transportul solicitanţilor de azil în respectivele locuri.

„Această idee ridicolă este inumană, complet lipsită de pragmatism şi peste măsură de costisitoare”, a comentat pe Twitter Nick Thomas Symonds, purtător de cuvânt al Partidului Laburist.

The Guardian scrie că oficialii britanici ar fi renunțat la ideea de a crea centre de azil în Moldova, din cauza conflictului transnistrean, dar și a corupției. Aceștia au adăugat: „Dacă un centru de azil depinde de o cooperare transparentă, credibilă cu țara-gazdă, nu ne-am putea baza pe acest lucru”.

Pentru a respinge ideea trimiterii solicitanților de azil în Moldova, oficialii biroului de externe au subliniat că există conflicte prelungite în țara est-europeană din cauza situației tensionate din Transnistria, precum și din cauza corupției „endemice”.

Ei adaugă: „Dacă un centru de azil ar depinde de o cooperare fiabilă, transparentă și credibilă din partea sistemului de justiție din țara gazdă, nu ne-am putea baza pe acest lucru”.

Oficialii au avertizat cu privire la „obstacole politice și logistice semnificative” în calea trimiterii solicitanților de azil în Papua Noua Guinee, subliniind că se află la peste 8.500 de mile depărtare, are un sistem de sănătate fragil.BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Sposub au anunțat că vor fi ...

 

Poziția MAE din Republica Moldova

 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) susține că informațiile nu ar corespunde realității:

„Cu referire la presupuse proiecte de relocare în Republica Moldova a unor potențiali solicitanți de azil, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că un astfel de subiect nu se regăsește pe agenda dialogului Republicii Moldova cu alte state, inclusiv Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Republica Moldova, de asemenea, nu are încheiate careva înțelegeri cu partenerii străini în acest domeniu. MAEIE reamintește că în Republica Moldova solicitările de azil sunt examinate exclusiv în cadrul procedurilor prevăzute de legislația națională și normele de drept internațional”.