Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Cum vrea Marea Britanie să combată 'SCLAVIA MODERNĂ' în spălătoriile auto, acolo unde lucrează foarte mulţi români

Cum vrea Marea Britanie să combată 'SCLAVIA MODERNĂ' în spălătoriile auto, acolo unde lucrează foarte mulţi români

Un articol de: B1.ro - 22 Oct 2018, 11:48
Cum vrea Marea Britanie să combată 'SCLAVIA MODERNĂ' în spălătoriile auto, acolo unde lucrează foarte mulţi români Externe

Marea Britanie va demara un program guvernamental de combatere a abuzurilor şi a sclaviei moderne în spălătoriile de maşini, ca urmare a îngrijorărilor că muncitori care provin din Estul Europei sunt exploataţi în mii de astfel de locuri care scapă controlului autorităţilor.

Se estimează că mii de lucrători în spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt în situaţie de sclavie modernă, majoritatea fiind est-europeni ademeniţi şi apoi ţinuţi captivi prin îndatorare, obligaţi să muncească în condiţii nesigure, cu documentele de identitate confiscate şi supuşi ameninţărilor, abuzurilor şi violenţelor, scrie Agerpres citând Reuters.

''Am constatat numeroase probleme în această industrie, de la sclavie modernă, sclavie prin îndatorare, neplata unor salarii adecvate'', a declarat Darryl Dixon, şeful GLAA, organismul anti-sclavie al Marii Britanii. ''Acest program este un mare pas înainte în combaterea acestor probleme'', a subliniat el.

Lucrători din majoritatea celor în jur de 20.000 de spălătorii auto manuale din Marea Britanie sunt victime ale exploatării, potrivit unui raport de săptămâna trecută realizat de experţi în problema sclaviei moderne, de la Universitatea din Nottingham şi Oficiul Comisarului Independent pentru combaterea sclaviei.

Lipsa unui sistem de înregistrare şi autorizare a unor astfel de firme le-a permis să-şi desfăşoare nestingherite activitatea, afirmă raportul.

Poliţia şi alte autorităţi au înmulţit investigaţiile, dar susţin că infracţiunea este greu de combătut din cauza numărului foarte mare de spălătorii care încalcă legea, a faptului că majoritatea victimelor sunt prea speriate pentru a vorbi deschis, dar şi pentru că britanicii, cu resursele financiare diminuate, caută servicii tot mai ieftine.

Cele mai multe apeluri primite la linia telefonică anti-sclavie vizează spălătoriile de maşini, în ultimii aproape doi ani fiind identificate cel puţin 2.000 de presupuse victime, conform asociaţiei caritabile Unseen.

Programul guvernamental, care este susţinut de Unseen şi cinci mari supermaketuri, va fi lansat luna viitoare şi va include audituri şi controale neanunţate.

În Marea Britanie există cel puţin 136.000 de persoane ce pot fi considerate sclavi moderni - de zece ori mai mult decât estimările guvernamentale în 2013 -, conform Indexului Sclaviei Globale, realizat de Walk Free Foundation.

De notat că foarte mulți români lucrează în spălătoriile auto din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Se crede că majoritatea 'sclavilor moderni' sunt bărbaţi îndatoraţi, forţaţi să muncească în condiţii lipsite de securitate, lăsaţi fără documente şi supuşi la ameninţări, abuzuri şi violenţă.


 

Citeşte mai multe despre:   Marea Britanie,   Darryl Dixon