Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Marea Britanie, somată de ONU să restituie arhipelagul Chagos insulei Mauritius: Miza este una strategică

Marea Britanie, somată de ONU să restituie arhipelagul Chagos insulei Mauritius: Miza este una strategică

Un articol de: B1.ro - 23 Mai 2019, 11:56
Marea Britanie, somată de ONU să restituie arhipelagul Chagos insulei Mauritius: Miza este una strategică Foto: pixabay.com Externe

Înfrângere grea pentru Regatul Unit în Adunarea Generală a ONU. Majoritatea țărilor membre ale organizației internaționale i-au somat pe britanici să restituie în şase luni Insulei Mauritius arhipelagul Chagos, pe care se află o bază britanico-americană strategică.

Iniţiată de Mauritius, o rezoluţie în acest sens - cu caracter neconstrângător, dar cu o puternică valoare politică - a fost adoptată de 116 ţări. Şase ţări au votat împotriva rezoluţiei - inclusiv SUA -, iar alte 56 de ţări s-au abţinut, relatează news.ro citând AFP.

Statele din Africa au votat masiv în favoarea rezoluţiei, în timp ce europenii au afişat poziţii divergente, împărţiţi între susţinerea unui stat membru al UE şi respectarea dreptului internaţional.Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Chagos se află în centrul unui litigiu vechi de o jumătate de secol, în urma deciziei britanicilor de a despărţi, în 1965, acest arhipelag de Insula Mauritius şi de a instala acolo o bază militară comună cu SUA, pe principala insulă din arhipelag, Diego Garcia.

Insula Mauritius şi-a obţinut independenţa în 1968. Regatul Unit a expulzat aproximativ 2.000 de locuitori ai arhipelagului către Mauritius şi Seychelles, pentru a face loc bazei militare. 
Din 1975, Mauritius şi-a multiplicat procedurile judiciare în vederea restituirii Insulelor Chagos.

”Colonialismul nu poate fi tolerat”, a susținut premierul din Mauritius Pravind Jugnauth, exprimându-şi regretul faţă de faptul că Londra ”nu a adoptat o poziție onorabilă” în urma avizului Curţii Internaţionale de Justiţie.

Această instanţă a stabilit într-un aviz consultativ, la sfârşitul lui februarie, că Londra este necesar să pună capăt administrării Chagos ”în cel mai scurt timp”.

Din cauză că acest aviz a rămas fără urmare, Maurtius a hotărât să ducă dosarul la Adunarea Generală a ONU, în pofida faptului că deciziile acesteia nu au o forţă internaţională, ca cele ale Consiliului de Securitate al ONU.

Ambasadoarea britanică la ONU, Karen Pierce, a subliniat că acest dosar este o problemă bilaterală şi a insistat asupra ”rolului vital” al bazei militare în securitatea regiunii, ”inclusiv a Mauritius”.

În avizul lor, judecătorii celei mai înalte jurisidcţii a ONU au apreciat că Regatul Unit a despărţit ”în mod ilicit” arhipelagul Chagos de Insula Mauritius.


 

Citeşte mai multe despre:   Mauritius,   Chagos,   Marea Britanie,   ONU