Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Maria Kolesnikova, inculpată pentru prejudicierea securității naționale. Opozanta belarusă e în custodia autorităților și, recent, ar fi trăit momente cumplite

Maria Kolesnikova, inculpată pentru prejudicierea securității naționale. Opozanta belarusă e în custodia autorităților și, recent, ar fi trăit momente cumplite

Un articol de: Vladimir Ionescu - 16 Sep 2020, 22:26
Maria Kolesnikova, inculpată pentru prejudicierea securității naționale. Opozanta belarusă e în custodia autorităților și, recent, ar fi trăit momente cumplite foto: Hepta.ro / Sputnik / Viktor Tolochko Externe

Maria Kolesnikova, opozanta belarusă care a fost reținută săptămâna trecută, se va confrunta cu acuzații de prejudiciere a securității naționale, informează autoritățile de la Minsk.

Opozanta belarusă Maria Kolesnikova a fost inculpată formal pentru prejudicierea securității naționale

 

Într-un anunț pe canalul oficial de Telegram, Comitetul național belarus de investigații susține că Maria Kolesnikova a fost inculpată pentru apeluri la acțiuni îndreptate spre prejudicierea securității naționale a Republicii Belarus, pe care le-ar fi comis folosind presa și Internetul, transmite Euronews. Opozanta este în custodia autorităților, iar investigația continuă. Articolul în baza căruia a fost pusă sub acuzare prevede pedepse cu închisoarea cuprinse între 2 și 5 ani.

Kolesnikova face parte din Consiliul de Coordonare, organismul constituit de opoziția belarusă pentru coagularea eforturilor de negociere cu Aleksandr Lukașenko, care se află la putere de peste un sfert de secol și care se confruntă cu proteste anti-regim fără precedent în istoria post-sovietică a țării.

Manifestațiile anti-Lukașenko au început odată cu momentul în care aparatul de stat îl anunța pe liderul autoritar de la Minsk drept câștigător – cu un procent pretins de 80% – al celui de-al șaselea mandat de președinte. Totuși, atât opoziția, cât și majoritatea administrațiilor din spațiul euroatlantic au declarat scrutinul drept unul fraudulos și au condamnat violențele împotriva protestatarilor pașnici.

Kolesnikova a condus campania lui Viktor Barbariko, un candidat care avea să fie reținut înainte de alegerile din august, iar ulterior s-a alăturat Svetlanei Tihanovskaia, care s-a clasat pe poziția a doua, potrivit rezultatelor oficiale, dar care între timp s-a refugiat în Lituania.

Maria Kolesnikova ar fi fost amenințată cu moartea și s-ar fi încercat scoaterea ei prin forță din Belarus

 

La rândul său, Maria Kolesnikova înaintase o plângere împotriva serviciului de securitate, pe care l-a acuzat de „răpire” și „amenințări cu moartea”. Colegii săi din opoziție susțin că Maria Kolesnikova și-a rupt pașaportul la granița cu Ucraina, pentru a evita să fie expulzată din Belarus. De altfel, chiar pe site-ul fostului său șef, Viktor Barbariko, a fost publicat un comunicat de presă în care sunt detaliate momentele trăite recent de opozanta belarusă.

Părți din scrisoarea Mariei Kolesnikova vorbesc despre „răpire de către persoane necunoscute, presiune psihologică, amenințări cu moartea”, precum și despre „o tentativă de a o scoate cu forța din Belarus”.

„Acești oameni m-au amenințat că îmi vor lua viața, ceea ce am perceput ca fiind real”, a scris Kolesnikova.

„În special, s-a menționat că dacă nu părăsesc teritoriul Republicii Belarus în mod voluntar, voi fi înlăturată oricum: în viață sau în bucăți”, spune ea.Cum arată Bombonica, fosta soție a lui Liviu Dragnea (GALERIE FOTO)

„Au existat, de asemenea, amenințări privind deprivarea mea de libertate până la 25 de ani, că voi avea probleme în locurile de detenție, în locurile de deprivare a libertății, ceea ce de asemenea am perceput ca fiind reale”, a mai adăugat opozanta.