Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vârsta de pensionare, schimbată: Când se credea că scade, limita de fapt creşte! De acum vei munci până la 70 de ani!

Vârsta de pensionare, schimbată: Când se credea că scade, limita de fapt creşte! De acum vei munci până la 70 de ani!

Un articol de: B1.ro - 29 Oct 2018, 08:36
Vârsta de pensionare, schimbată: Când se credea că scade, limita de fapt creşte! De acum vei munci până la 70 de ani! Externe

Începând din 2033, muncitorii din Croaţia se vor putea pensiona de la vârsta de 67 de ani, autorităţile mărind astfel vâsta de retregere din câmpul muncii cu doi ani pentru bărbaţi şi cu cinci ani pentru femei, notează Reuters

Totodată, valoarea pensiilor va scădea, pentru cei care vor să se pensioneze anticipat. 

"Aceste modificări sunt necesare deoarece doar 19% din actualii noştri pensionari au o vechime de 40 de ani în muncă iar vechimea medie este de doar 30 de ani. Astfel sistemul nostru de pensii va fi sustenabil pe termen lung şi va permite majorarea pensiilor viitoare", a declarat ministrul croat al muncii, Marko Pavic. 

Drept răspuns la modificările propuse de autorităţi, sindicatele au anunţat mai multe proteste în Zagreb, pe 20 octombrie.

Prevederile actuale stabilesc vârsta de pensionare la  65 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani pentru femei. Pentru femei, vârsta de pensionare ar urma să crească treptat în următorii 12 ani până la 65 de ani. 

O altă propunere de modificare a legii pensiilor din Croaţia este aceea că se doreşte diminuarea cu  4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată. 

Citeşte mai multe despre:   Croatia