Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Martin Jaques: ”China nu poate fi exclusă din economia globală”

Martin Jaques: ”China nu poate fi exclusă din economia globală”

Un articol de: - 29 Sep 2020, 11:28
Martin Jaques: ”China nu poate fi exclusă din economia globală” Foto: Captura Youtube CGTN Externe

Ascensiunea Chinei a fost extraordinar de pozitivă pentru lume și ea învață acum să devină o mare putere, a declarat Martin Jacques, fost senior fellow de studii politice și internaționale la Universitatea Cambridge.

Jacques a spus că Statele Unite interpretează ascensiunea Chinei ca pe o amenințare, deoarece nu-și poate imagina țara jucând un rol atât de important în economia globală și devenind un competitor economic pentru SUA.

"Sistemul internațional, dacă doriți, este sistemul american", a spus Jacques, autor al “When China Rules the World”. "Ideea că America este numărul 1 face parte din ADN-ul american."

Cu toate acestea, nici o țară nu se poate aștepta să fie Nr 1 pentru totdeauna, a spus Jacques, adăugând că SUA a fost în negare cu privire la declinul său și creșterea Chinei și a altor țări în curs de dezvoltare. El a afirmat că răspunsul SUA a fost să găseasca o modalitate de a îngreuna ascensiunea Chinei și a descris situația actuală ca fiind un "nou război rece".

Dar Jacques a spus că acest termen nu trebuie confundat cu cel folosit pentru a descrie fosta relație dintre SUA și Uniunea Sovietică, deoarece există trei diferențe fundamentale între ele.

Primul este că în timpul Războiului Rece, care a avut loc între 1947 și 1991, situația economică a fost complet diferită față de cea de astăzi, când China este pe scară largă integrată în economia globală.

Jacques a spus că administrația Trump nu va putea exclude China din economia globală, deoarece este prea importantă, iar relațiile sale cu atât de multe țări din întreaga lume sunt prea avansate pentru ca acest lucru să se întâmple.

Al doilea este că Uniunea Sovietică nu a fost niciodată egalul economic al SUA; cu toate acestea, în 2014, economia chineză a depășit economia SUA măsurată prin

paritatea puterii de cumpărare, potrivit Fondului Monetar Internațional. FMI estimează, de asemenea, că până în 2024, economia Chinei va fi cu 56% mai mare decât economia SUA pe bază de PPP (paritatea puterii de cumparare ).Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

”Deci ascensiunea Chinei din punct de vedere economic este formidabilă. Și este adânc fixată, arătându-si capacitatea de a performa în multe domenii diferite, inclusiv, desigur, în tehnologie", a spus Jacques.

El a spus că războaiele comerciale și tehnologice lansate de SUA împotriva Chinei nu vor funcționa. "Războiul comercial va afecta China. Dar probabil va afecta Statele Unite mai mult decât va afecta China. Va afecta de asemenea restul lumii ... dar, în esență, cred că, probabil, cea mai impactată dintre cele două va fi Statele Unite".

Jacques a spus că războiul tehnologic dăunează Chinei, în special Huawei, din cauza problemei cipurilor. Cu toate acestea, războiul nu va reuși "deoarece energia inovatoare a Chinei, potențialul inovator, dinamica inovatoare este prea puternică acum".

Jacques a spus că al treilea motiv este că China nu va face aceeași greșeală pe care a făcut-o Uniunea Sovietică implicandu-se într-o cursă a înarmării cu SUA, care a fost o "abordare dezastruoasă".

El a afirmat faptul că China a dat dovadă de "reținere extraordinară" în timpul creșterii sale și nu s-a implicat niciodată în războaie, adăugând că a jucat un rol pozitiv în diferite organizații globale.

"Nu cred că sistemul internațional actual poate supraviețui mult timp. Iar motivul este pur și simplu că trăim într-o lume complet diferită, o lume în schimbare rapidă", a spus el.

"Este ascensiunea unor popoare diferite, culori diferite, limbi diferite, culturi diferite, civilizații diferite."

Jacques a adăugat că: "Îmi place expresia chineză, civilizația incluzivă. Dar Occidentul nu are de gand să accepte asta”.

Sursa: chinadaily.com