Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Masanoubu Shishikura, omul care a prezis tsunami-ul din 11 martie

Masanoubu Shishikura, omul care a prezis tsunami-ul din 11 martie

Geologul Masanobu Shishikura, susţine că nu a fost surprins de tsunami-ul din 11 martie, întrucât acesta se aştepta la dezastrul natural, notează The Wall Street Journal.

Shishikura a declarat că a prezis catastrofa, în urma unor studii realizate pe straturi de sol.

"Fenomenul a fost întocmai cum îl prevăzusem", a declarat geologul în vârstă de 41 de ani.

Geologul japonez a ajus la concluzia că la fiecare 450 până la 800 de ani, plăci care se lovesc în Pacific determină valuri care devastează zonele din jurul oraşelor Sendai, în prefectura Miyagi, precum şi din prefectura Fukushima.

Bărbatul a descoperit dovezi ale unui tsunami în zona provocată de un cutremur în anul 869, precum şi un altul care ar fi izbucnit între 1300 şi 1600.

"Nu putem nega posibilitatea ca un astfel de tsunami să se întâmple din nou în viitorul apropiat", a scris Masanobu Shishikura, alături de colegii săi în august 2010. Articolul a fost publicat de institutul de cercetare finanţat de guvern, unde geologul lucrează.

După ce articolul a fost scris, cercetătorii japonezi plănuiseră să publice hărţi pentru ca cetăţenii să ştie care sunt zonele de risc. Pe 23 martie, Shishikura avea o programare în care urma să explice cercetările sale oficialilor din Fukushima.

Potrivit sursei precizate, metoda lui Masanobu Shishikura este destul de simplă. Prefectura Miyagi are sol bogat, însă este format din straturi de nisip şi pietre care, conform geologului, au fost aduse la ţărm de tsnumai-uri anterioare.

În prezent echipa de geologi condusă de Masanobu a pornit o cercetare care ar putea arăta în ce moment are loc un tsunami.

Citeşte mai multe despre:   tsunami,   Japonia,   Fukushima