Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Matteo Salvini, lăsat pentru a doua oară fără imunitate parlamentară, pentru felul în care a gestionat vasele cu migranți când era ministru

Matteo Salvini, lăsat pentru a doua oară fără imunitate parlamentară, pentru felul în care a gestionat vasele cu migranți când era ministru

Un articol de: Vladimir Ionescu - 31 Iul 2020, 10:52
Matteo Salvini, lăsat pentru a doua oară fără imunitate parlamentară, pentru felul în care a gestionat vasele cu migranți când era ministru foto: Hepta.ro / DPA Images / Roberto Monaldo Externe

Senatul Italiei i-a ridicat imunitatea lui Matteo Salvini din cauza vaselor cu migranți pentru a doua oară. Fostul ministru de interne de la Roma se confruntă cu acuzații de răpire și neglijență, după ce a refuzat să permită debarcarea bărcilor de salvare.
 

Matteo Salvini, lăsat pentru a doua oară fără imunitate parlamentară


 

Senatul italian a votat, joi, pentru ridicarea imunității fostului ministru Matteo Salvini și i-a pavat drumul către a fi judecat pentru felul în care a gestionat vasele cu migranți salvați din largul mării.

Când guvernul său era încă la putere, în august 2019, liderul partidului Liga a refuzat să permită debarcarea a 164 de migranți în Italia și i-a ținut la bordul vasului spaniol Open Arms timp de 20 de zile. Procurorii italieni l-au acuzat de răpire și neglijență, dar până acum Matteo Salvini a scăpat de proces datorită funcției sale de senator, care vine la pachet cu o imunitate.

Votul de joi a fost unul strâns, cu o majoritate de 149 de senatori exprimându-se în favoarea solicitării procurorilor, în timp ce 141 au votat „împotrivă”.

„Mă voi duce în instanță cu capul sus și spatele drept”, a afirmat Matteo Salvini înainte de vot, când deja devenise tot mai vizibil că s-a coagulat o majoritate care va vota împotriva sa.
 

Liderul Ligii este investigat și în alt dosar pentru felul în care a gestionat vasele cu migranți când era ministru


 

Nu este primul episod de acest gen pentru fostul ministru de interne al Italiei, ci chiar al doilea. În luna februarie, Senatul îl lăsa pe Matteo Salvini fără imunitate parlamentară într-o speță care viza fapte similare, și anume felul în care a tratat vasele de salvare cât timp era în funcție.

În februarie, votul s-a referit la un dosar în care este investigat refuzul lui Matteo Salvini din iulie 2019 de a permite debarcarea a 131 de migranți salvați de pe mare – la acel moment, el îi ținea la bordul vasului de salvarea doar șase zile.

Totuși, în ambele cazuri, chiar și după voturile din Senatul italian, judecătorii au puterea de a opri procesele.

„Nu voi merge în acea sală de tribunal pentru a mă apăra, voi merge să revendic cu mândrie ceea ce am făcut. Adversarii trebuie învinşi la urne, nu în tribunale”, spunea Matteo Salvini la dezbaterea parlamentară din februarie, când a subliniat că, în calitate de ministru de interne, datoria sa era să apere granițele Italiei.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Citeşte mai multe despre:   Matteo Salvini