Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Pe fondul tensiunilor cu UE, populiştii din Italia propun introducerea unei noi monede, pe lângă euro

Pe fondul tensiunilor cu UE, populiştii din Italia propun introducerea unei noi monede, pe lângă euro

Un articol de: Ionescu Tudor - 11 Iun 2019, 18:54
Pe fondul tensiunilor cu UE, populiştii din Italia propun introducerea unei noi monede, pe lângă euro Foto: Matteo Salvini (sursă foto: hepta.ro) Externe

Vice-premierul populist al Italiei, Matteo Salvini, a avertizat Uniunea Europeană că nu se va renunţa la tăierea taxelor şi are de gând să introducă o monedă nouă, alternativă monedei euro, indiferent ce ameninţări emite Bruxelles-ul, relatează Al Jazeera.

Potrivit lui Matteo Salvini, singura modalitate de a reduce datoria publică a Italiei este de a fi stimulată gresterea economică. Aceasta este o politică economică ce vine în directă opoziţie cu cea de austeritate, promovată de ţările din nordul Europei, în frunte cu Germania, în anii de după criza financiară.

"Cu tăieri, sancţiuni şi austeritate, nivelul datoriei, al sărăciei, insecurităţii şi al şomajului au crescut. Trebuie să facem opusul", a declarat Salvini.

Pe 5 iunie, Comisia Europeană a publicat un raport în care se arată că Italia nu îşi va atinge obiectivele de deficit bugetar nici în 2019, şi nici în 2020.

"Dacă copilului meu îi este foame şi îmi cere de mâncare, dar Bruxelles-ul spune 'Nu Matteo, regulile UE spun că nu îţi poţi hrăni copiul', credeţi că aş respecta regulile Bruxelles-ului sau credeţi că mi-aş hrăni copilul", a adăugat Salvini, cunoscut pentru retorică să anti-europeană, anti-imigraționistă şi populistă.

Foto: Matteo Salvini, vice-premier al Italiei şi liderul "Ligii Nordului" (sursă foto: Facebook / Matteo Salvini)

Italia este a doua cea mai îndatorată ţară din Uniunea Europeană, cu o datorie publică de peste 130% din PIB. Doar a Greciei este mai mare, cu diferenţa că Italia este una dintre cele mai mari economii ale Uniunii. Prin urmare, a eventuala criză economică a Italiei ar putea avea repercusiuni grave asupra tuturor membrilor UE.

Denumită "mini-BOTS", moneda ar consta în bancnote de valoare scăzută, care să fie utilizate pentru plata taxelor sau pentru cumpărarea unor bunuri şi servicii oferite de stat. Ea ar urma să fie folosită şi de guvern pentru a reduce datoria publică - deşi e neclar cum ar putea face acest lucru.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Criticii consideră, însă, că monedă "mini-BOTS" nu ar face altceva decât să crească şi mai mult datoria publică a ţării.

"Bineînţeles că este necesar ca administraţia să-şi plătească datoriile, dar ce să nu o faci cu euro? Mini-BOT sau nu, datoria creşte oricum", a declarat fostul director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Carlo Cottarelli.

Declaraţiile lui Matteo Salvini vin intr-u context foarte favorabil lui, creat de câştigarea alegerilor europarlamentare de către "Liga Nordului" - formaţiunea politică condusă de el -, care a obţinut 34,3% din voturi.

Foto: Matteo Salvini, vice-premier al Italiei şi liderul "Ligii Nordului" (sursă foto: Facebook / Matteo Salvini)