Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Matteo Salvini, liderul italian de extremă dreapta, reformează imigrația, securitatea publică și lupta anti-mafie, printr-o lege controversată

Matteo Salvini, liderul italian de extremă dreapta, reformează imigrația, securitatea publică și lupta anti-mafie, printr-o lege controversată

Un articol de: B1.ro - 28 Noi 2018, 13:58
Matteo Salvini, liderul italian de extremă dreapta, reformează imigrația, securitatea publică și lupta anti-mafie, printr-o lege controversată Foto:Daily Express Externe

Legea controversată care introduce restricții pentru solicitanții de azil și extinde posibilitățile de a retrage protecția acestora a fost aprobată de Camera Deputaților din Parlamentul italian, după ce pe 7 noiembrie aceasta trecuse și de Senat, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Legea, care a stârnit multe divergențe pe scena politică europeană, este propunerea lui Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga și, totodată, ministrul de Interne al Italiei.

Documentul mai prevede și introducerea unor măsuri împotriva mafiei și pentru întărirea siguranței publice. Acesta a fost prezentat ca un vot de încredere pentru Guvern, relatează sursa citată, această tehnică fiind folosită pentru a preveni depunerea de amendamente, precum și pentru scurtarea procedurii de aprobare.
Astfel, Camera Deputaților a aprobat moțiunea, marți, cu 336 de voturi pentru și 249 de abțineri.

Cu toate acestea, aproximativ 200 de persoane au demonstrat în fața Parlamentului italian împotriva acestei legi și au organizat „o înmormântare a drepturilor”, denunțând rasismul.

De partea cealaltă, Salvini și-a exprimat „o mare satisfacție, nu atât în calitate de ministru, ci ca cetățean italian”. Demnitarul peninsular și-a exprimat convingerea că această lege „va asigura mai mult calm, ordine, reguli și liniște orașelor”.

Actul normativ este structurat pe trei piloni: imigrația, securitatea publică și lupta împotriva crimei organizate.

Referitor la imigrație, textul prevede suspendarea permiselor de rezidență pe motive umanitare, care au fost acordate pentru doi ani și care le oferă refugiaților acces la locuri de muncă și securitate socială. În schimb, legea introduce permise de un an de „protecție socială”.

În plus, protecția internațională va fi refuzată dacă imigrantul are o condamnare definitivă, inclusiv pentru infracțiuni precum violul, traficul de droguri, furtul sau deturnarea de fonduri. Mai mult decât atât, mutilarea genitală declarată drept „delict de alarmă socială deosebit”.

Totodată, noua lege va prelungi perioada în care imigranții pot rămâne în centrele de identificare, de la 90 de zile în prezent la 180. Guvernul eurosceptic, coagulat în jurul partidelor Mișcarea 5 Stele și Liga, consideră că această perioadă este necesară pentru a identifica solicitantul.

Ba mai mult, vor fi alocate mai multe fonduri pentru repatrierea voluntară a imigranților și se va retrage protecția celor care se întorc în țara de origine, dacă aceasta nu se face din „motive serioase și dovedite”.

În ceea ce privește siguranța publică, noua lege prevede ca firmele care închiriază mașini să comunice datele clienților lor poliției, pentru a le verifica istoricul și pentru a evita posibile atentate comise la bordul unor automobile - pe modelul celor de la Nisa, Berlin sau Londra.

Agenții de poliție din orașele cu peste 100.000 de locuitori vor putea să utilizeze în mod experimental pistolul cu electroșoc „Taser”, iar cluburile de fotbal vor trebui să-și sporească contribuția la siguranța stadionului, alocând între 5% și 10% din vânzările de bilete.

Nu în ultimul rând, legea extinde aplicarea așa-numitului „Daspo”, prin care se interzicea accesul la evenimente sportive pentru persoanele agresive sau periculoase. De la intrarea în vigoare a prevederilor, restricția se va extinde și asupra zonelor dedicate târgurilor, piețelor și spitalelor.

În ceea ce privește mafia, noul act normativ prevede creșterea resurselor alocate entității care gestionează bunurile confiscate de la infractori și liberalizează aceste proprietăți, care vor putea fi achiziționate de companii private, supuse unor „controale riguroase”, astfel încât bunurile respective să nu ajungă în posesia clanurilor.
 

Citeşte mai multe despre:   Matteo Salvini,   Italia