Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Medic vindecat de COVID-19: Am trecut printr-una dintre cele mai proaste stări resimţite vreodată. Medicii sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi, iar unii nu suportă o simplă mască

Medic vindecat de COVID-19: Am trecut printr-una dintre cele mai proaste stări resimţite vreodată. Medicii sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi, iar unii nu suportă o simplă mască

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 26 Noi 2020, 08:46
Medic vindecat de COVID-19: Am trecut printr-una dintre cele mai proaste stări resimţite vreodată. Medicii sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi, iar unii nu suportă o simplă mască Foto: Hepta - Zuma Press / Marco Alpozzi Externe

Medicul Mihai Casu, care s-a infectat cu coronavirus şi a stat 14 zile în spital, a susținut că experiența e una traumatizantă, care lasă sechele nu doar fizice, ci și psihice. El a mai afirmat că spitalele sunt pline, medicii sunt nevoiți să ia decizii grele în privința pacienților și sunt epuizați după atâtea luni de luptă cu epidemia, în timp ce unora le e greu și să-și pună o simplă mască și contestă existența virusului. Casu a mai spus că angajații din sistemul sanitar vor ajunge să cedeze, căci sunt „obosiţi, tracasaţi, costumaţi”.

 

Ce a văzut medicul Mihai Casu, cât a fost internat în spital cu COVID-19

 

Mihai Casu a povestit că a fost testat pozitiv pe 3 noiembrie și, deși avea simptome ușoare, a fos internat în spital, pentru că CT-ul pulmonar a arătat că are plămânii afectați în proporţie de 40%. În salonul în care a stat, toți ceilalți pacienți erau „victime colaterale ale apropiaţilor”.

„Să nu credeţi că cifrele sunt umflate de autorităţi, toate spitalele sunt pline, la capacitate maximă. Fiecare pat din care te ridici să pleci acasă este ocupat în cel mai scurt timp”, a scris medicul.

El a povestit apoi „o chestie extraordinar de intensă şi răscolitoare” la care a asistat cât a fost internat: „Un tânăr medic de gardă care era nevoit să aleagă între doi pacienţi în stare gravă, deoarece nu mai avea nici un loc pe ATI şi doar UN SINGUR aparat de CPAP disponibil, fără de care pacienţii care aveau saturaţii de oxigen sub 70% nu puteau să se compenseze respirator”.

Casu a adus apoi câteva reproșuri modului în care sunt pregătiți și acționează medicii, dar a atras atenția că și ei sunt oameni și sunt supuși riscurilor de infectare: „personalul este uneori insuficient, neorganizat, nepregătit la cele mai înalte standarde pentru a trata infecţii virale, nu răspund imediat nevoilor pacienţilor, sau nu aşa cum ne-am aştepta noi (incluzându-mă aici şi pe mine), dar trebuie să ştiţi că sunt şi ei oameni, că sunt mereu expuşi riscului infectării, în ciuda măştilor şi vizierelor”.

 

Mihai Casu: Medicii sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi din cap până în picioare

 Tunelul secret de sub Palatul lui Gigi Becali. E incredibil unde duce. Era folosit şi de Carol al II-lea

Casu s-a arătat apoi indignat de faptul că „medicii sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi din cap până în picioare”, în timp ce unii nu-s în stare să poarte o simplă mască de protecție.

„Cea mai mare parte dintre pacienţi tuşesc direct asupra personalului medical în cursul manoperelor diverse (de la administrare de tratament şi până la igienă) şi unul câte unul vor cădea în faţa acestui asalt. Sunt obosiţi, tracasaţi, costumaţi din cap până în picioare câte 12 ore/zi, şi asta în timp ce unii protestează că nu suportă masca în locurile publice?! Cine să îi înlocuiască pe oamenii în alb? Nimeni!”, a continuat medicul.

 

Ce simptome a avut medicul Mihai Casu, după ce s-a infectat cu coronavirus

 

„În primele 10 zile de internare nu am reuşit să dorm practic deloc, până la un nivel de oboseală pe care nu l-am crezut vreodată posibil de atins în toată viaţa mea. Saturaţiile mici de oxigen mă făceau să fiu mereu alert, anxios, la modul cel mai fizic, mai visceral, indiferent de modurile de abordare ale situaţiei pe care mi le furniza raţiunea, mai ales prin prisma pregătirii de psihiatru. Să fiu sincer, nu m-a ajutat foarte mult. (...) În ziua a 7-a, în urma unui CT de control şi a analizelor de sânge, m-am trezit catapultat în 40 de minute pe o secţie de semi-ATI, pe ultimul loc disponibil. Când am ajuns pe secţie, m-am trezit în faţa unui aparat de ventilaţie la care era conectată o mască de CPAP, cea mai eficientă formă de ventilaţie neinvazivă. 

Am înţeles, de la colegii de pe secţie, că până la 30% dintre pacienţi se panichează sub această mască şi, foarte frecvent, refuză să o utilizeze. După ce mi-au ataşat-o, am înţeles imediat de ce. E una dintre cele mai stranii şi anxiogene stări pe care o poţi încerca, să-ţi controleze respiraţia un aparat care îţi dictează cât şi când să inspiri şi să expiri. Am reuşit cu greu să mă „împac” cu masca şi am reuşit să o suport, înţelegând importanţa ei, aproape 16 ore, într-o stare dintre cele mai proaste resimţite vreodată. A fost cea mai grea zi din toate cele 14 petrecute în spital”, a mai scris Mihai Casu.

Medicul a admis că a fost gata să cedeze psihic, „în faţa disperării, a neputinţei, a revoltei care te cuprinde în faţa unei boli atât de parşive”.

 

Medicul Mihai Casu, mesaj pentru ignoranți și coronasceptici

 

În finalul postării, Mihai Casu a ținut să se adreseze direct celor care nu cred în coronavirus și / sau ignoră regulile de prevenție: „Toate cadrele medicale implicate în această luptă sunt de fapt de partea voastră, ei nu sunt responsabili de condiţiile din spitale, nu sunt responsabili de lipsa paturilor ATI, de lipsa materialelor, de lipsa personalului de pe secţii. Sunt tot mai puţini, mai expuşi, mai obosiţi şi mai aproape de limita la care cedează şi ei psihic. Nu-i mai acuzaţi fără rost, nu-i mai jigniţi, poate veţi fi şi voi acolo, cândva, pe patul de suferinţă, aşteptând ca cineva să facă minuni pentru voi, dar s-ar putea să fie prea epuizaţi, tot din cauza voastră”.