Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, mai scump de 55 de ori. O companie americană a decis să vândă o pastilă cu 750 de dolari în loc de 13,5 dolari

Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, mai scump de 55 de ori. O companie americană a decis să vândă o pastilă cu 750 de dolari în loc de 13,5 dolari

Un articol de: - 22 Sep 2015, 16:27
Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, mai scump de 55 de ori. O companie americană a decis să vândă o pastilă cu 750 de dolari în loc de 13,5 dolari Foto: neonutre.com.br Externe

Medicamentul Daraprim, vital pentru bolnavii de SIDA şi cancer, s-a scumpit de 55 de ori, prețul unei pastile ajungând la 750 de dolari, de la 13,5 dolari cum fusese comercializat anterior.

Decizia companiei americane a venit la o lună după ce a preluat patentul și a stârnit nemulțumire în rândul comunității medicale internaționale, iar Martin Shkreli, fondatorul Turing Pharmaceuticals, a devenit cel mai detestat om din industrie.

Compania Turing Pharmaceuticals a obținut dreptul de a produce medicamentul în luna august a acestui an. Deși prețul de producție a unei pastile este un dolar, medicamentul a ajuns să se vândă cu 13,5 dolari, ca apoi prețul acestuia să fie 750 de dolari, acesta fiind prețul corect, după cum spune Martin Shkreli.

Decizia companiei a produs nemulțumirea medicilor din SUA, care au semnat o scrisoare prin care cer revenirea la prețul inițial. Și Hillary Clinton a transmis că această situație este "strigătoare la cer".

"Noul cost este nu se justifică,  pune viaţa bolnavilor în pericol, iar creşterea este nesustenabilă pentru sistemul public de sănătate", se arată în scrisoare, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, fondatorul Turing Pharmaceuticals a declarat că nu are de gând să modifice prețul și a motivat creșterea sa prin nevoia de investiții.

"Nu este vorba despre o companie lacomă care încearcă să jefuiască pacienţii. Este pur şi simplu o decizie care ne menţine în afaceri", a spus Martin Shkreli.

Martin Shkreli a mai fost implicat într-un scandal asemănător, fiind forțat să se retragă de la conducerea unei companii care cumpăra patentul pentru medicamente ieftine, după care le creștea prețul semnificativ.

Citeşte mai multe despre:   medicamente,   pret