Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Fostul preşedinte anti-rus al Georgiei, Mihail Saakaşvili, vrea un post de ministru în Ucraina

Fostul preşedinte anti-rus al Georgiei, Mihail Saakaşvili, vrea un post de ministru în Ucraina

Un articol de: Ionescu Tudor - 29 Mai 2019, 11:10
Fostul preşedinte anti-rus al Georgiei, Mihail Saakaşvili, vrea un post de ministru în Ucraina Foto: Mihail Saakaşvili (sursă foto: Wikipedia) Externe

Mihail Saakaşvili, fostul preşedinte al Georgiei şi totodată fost guvernator al regiunii Odesa,  şi-ar dori să revină în Ucraina şi a cerut noului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să-i returneze cetăţenia ucraineană, relatează karadeniz-press.ro.

Potrivit unor surse de la Kiev, Mihail Saakaşvili nu doar că şi-ar dori să revină în politica din Ucraina, ci ar dori şi un post ministerial în guvernul ce va fi format după alegerile parlamentare anticipate din luna iulie.

La sfârşitul lunii aprilie, fostul preşedinte georgian a anunţat că a făcut demersuri pentru a-i fi ridicată interdicţia de intrare în Ucraina, instituită după ce intrase în ţară la 10 aprilie 2017 dinspre Polonia, fără a trece controlul la frontieră de partea ucraineană.

Cetăţenia lui Mihail Saakaşvili fusese luată de către fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, ulterior fiind expulzat în Polonia şi interzicându-i să revină în Ucraina până în 2021. 

Tot Petro Poroşenko fusese şi cel care-i acordase cetăţenia ucraineană, în 2015, şi l-a numit guvernator al regiunii Odesa. În 2016 însă, Saakaşvili a demisionat din funcţie şi l-a acuzat preşedinte de corupţie. La scurt timp, el şi-a înfiinţat propriul partid Mişcarea Noilor Forţe.

Foto: Miting al Mişcării Noilor Forţe, partidul înfiinţat de Mihail Saakaşvili (sursă foto: Facebook / Mihail Saakaşvili)

Mihail Saakaşvili s-a făcut remarcat preponderent pentru poziţia profund anti-rusă pe care a avut-o de-a lungul carierei sale politice. De altfel, în 2008, această poziţie a dus la scurtul Război Ruso-Georgian, încheiat cu înfrângerea forţelor lui Mihail Saakaşvili.

Cu toate acestea, Saakaşvili nu se poate întoarce nici în Georgia din cauza faptului că, în 2015, a renunţat la cetăţenia georgiană. În Georgia a avut două mandate prezidenţiale (2004-2007 şi 2008-2014), dar în 2014 a fost acuzat de folosire abuzivă a fondurilor de stat, riscând să ajungă la închisoare - la acea dată, în Georgia ajunsese la putere un partid pro-rus.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Între timp, Mihail Saakaşvili s-a refugiat în Olanda, ţara de origine a soţiei sale, Sandra Roelofs, şi se află în prezent la Amsterdam, beneficiind de sprijinul material al oligarhului Ihor Kolomoisky.