Mii de femei au protestat în Polonia după ce Tribunalul Constituțional a interzis aproape în totalitate avorturile (VIDEO)

Mii de femei au protestat în Polonia după ce Tribunalul Constituțional a interzis aproape în totalitate avorturile (VIDEO)
Foto: Hepta Zuma Press / Stephen Zenner

Mii de femei au protestat în Polonia după e Tribunalul Constituțional al țării a interzis aproape în totalitate avortul. Magistrații au stabilit că practicarea avorturilor din cauza unor malformaţii ale fetusului este ilegală conform Constituţiei. Deloc o surpriză, lideri ai Bisericii Catolice și mai mulți politicieni au lăudat hotărârea Tribunalului. În urma acestei decizii, avortul va fi legal în Polonia numai dacă sarcina reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii sau a vieţii mamei sau atunci când este rezultatul violului ori a incestului. Polonia deja are una dintre cele mai restrictive legislații privind avortul din Europa.

Proteste în Polonia după ce avortul a fost interzis aproape total de Tribunalul Constituțional

Mii de femei au protestat în Polonia față de noile reglementări ce vizează avortul, informează BBC. După o decizie a Tribunalului Constituțional, avorturile în această țară nu mai sunt permise decât în cazul în care sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest ori dacă sarcina pune în pericol sănătatea și viața mamei.

Jurnaliștii BBC notază că Polonia deja avea una dintre cele mai stricte și dure legislații în privința avorturilor.

Manifestații au avut loc în capitala Varșovia, dar și în alte orașe precum Cracovia, Wroclaw și Poznan.

Mii de femei au protestat în Polonia după ce Tribunalul Constituțional a interzis aproape în totalitate avorturile

„Femeile nu sunt respectate în această țară. Nimeni nu ne ascultă”, s-a plâns Magda, o tânără de 34 de ani.

Lideri ai Bisericii Catolice și președinția poloneză au lăudat verdictul Tribunalului Constituțional. O excepție notabilă a fost Donald Tusk, fost lider al Consilului European, care acum conduce Partidul Popular European (PPE). Într-o postare pe Twitter, el a catalogat drept „mai mult decât cinică” decizia de a ataca un subiect atât de sensibil precum cel al avorturilor în plină epidemie de coronavirus., deci când condiții sanitare evidente limitează drastic posibilitatea de a fi desfășurate manifestații în stradă. Reglementările actuale din Varșovia limitează adunările la un maxim de 10 persoane.

Tribunalul Constituțional din Polonia a interzis aproape total avortul

Tribunalul Constituțional din Polonia a stabilit că o lege care permite avortul în cazul în care fetusul prezintă malformații este neconstituțională. Practic, avorturile în astfel de situații au fost interzise și mai sunt permise doar dacă sarcina reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii sau a vieţii mamei sau atunci când este rezultatul unui viol sau incest.

Legea a a fost atacată de mai mulți parlamentari de dreapta care au argumentat că avortul în caz de malformații ale fetusului încalcă articolul din Constituția poloneză care afirmă că viața fiecărui individ este protejată. Actul normativ a fost introdus în 1993, fiind rezultatul unui compromis la care s-a ajuns extrem de greu în această țară predominat catolică.

Partidul Lege și Justiție (PiS) a avut planuri de limitare a situațiilor în care se poate recurge la avort încă de când a ajuns la putere, dar a abandonat inițiativele de până acum în urma protestelor masive.

Tribunalul Constituțional e acuzat de partizanat politic în favoarea PiS. De altfel, legea inițiată de PiS care a ”reformat” această instituție a declanșat un conflict între Polonia și Uniunea Europeană, aceasta din urmă acuzând că liderii de la Varșovia aduc atingere statului de drept.

Potrivit datelor oficiale, în Polonia au avut loc anul trecut 1.100 de avorturi, vasta lor majoritate fiind autorizate din cauza unor malformații congenitale ale fetusului. ONG-urile susțin însă că până la 200.000 de femei avortează anual la clinici străine sau clandestine.

Urmăriți B1TV.ro și pe