Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mii de persoane s-au adunat la Hiroshima pentru a comemora 68 de ani de la lansarea primei bombe atomice din lume

Mii de persoane s-au adunat la Hiroshima pentru a comemora 68 de ani de la lansarea primei bombe atomice din lume

Zeci de mii de japonezi s-au reunit marți dimineață la Hirshima pentru a comemora 68 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, ce a devastat orașul din vestul Japoniei, informează AFP.

La ora 08:15, ora locală, când s-a auzit primul clopot care a dat semnalul unui minut de reculegere, câțiva supraviețuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali și delegații străine s-au reunit la Hiroshima. La aceeași oră, pe 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear.

În jur de 140.000 de persoane au murit pe loc sau din cauza expuernii la radieții, între momentul largării bombei și luna decembrie.

Pe 9 august alte 70.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Nagasaki. Atacurile au grăbit capitularea Japoniei și sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, pe 15 august 1945.

"Oferim din adâncul inimii consolare şi sprijin sufletelor victimelor, afirmând că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a elimina acest rău absolut pe care îl reprezintă armele nucleare şi pentru a construi o lume în pace", a declarat Kazumi Matsui, primarul orașului Hiroshima.

În aceeași zi a avut loc o ceremonie și la Yokohama pentru punerea în serviciu a unui portelicopter, cea mai mare navă de război lansată de Japonia de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.