Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mii de sârbi în stradă „împotriva dictaturii”: Președintele Vucic nu a fost niciodată atât de contestat! (VIDEO)

Mii de sârbi în stradă „împotriva dictaturii”: Președintele Vucic nu a fost niciodată atât de contestat! (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 10:58
sursă foto: aljazeera.com Externe

Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, nu a fost niciodată atât de contestat, în condițiile în care sâmbătă de sâmbătă mii de opozanți au demonstrat în stradă la Belgrad „împotriva dictaturii”, relatează vineri AFP preluată de Agerpres.

Așadar, sâmbătă, pentru a șasea săptămână consecutiv, sârbii au ieșit în stradă împotriva președintelui, pe care îl consideră autocrat, și au cerut respectarea statului de drept și a pluralismului mass-media. 

Sursa citată precizează că mișcările de stradă au fost generate de atacul asupra lui Borko Stefanovic, un lider al stângii, de la sfârșitul lunii noiembrie 2018.

Opoziția a denunțat puterea, dar Vucic a respins criticile. Președintele sârb a fost ales, în aprilie 2017, încă din primul tur de scrutin, după ce a fost premier. Partidul Progresist Sârb pe care l-a condus și care l-a propulsat spre poziția de președinte, conduce Parlamentul, dar și politica sârbă de pe plan local.

Jelena Anasonovic, organizatorul demonstrațiilor, susține că agresiunea nu a părut să inflameze viața politică, dat fiindcă oricum pe scena de la Belgrad „violența fizică și verbală” este norma.

Totuși, de această dată, „văzând reacţiile pe reţelele sociale, am realizat că a venit timpul să facem ceva în stradă", a declarat studenta la ştiinţe politice. Împreună cu prietenii ei, ea s-a aflat deja în mijlocul unei scurte demonstraţii a studenţilor anti-Vucic în 2017. Jelena este susținută de Alianţa pentru Serbia, o coaliţie a partidelor de opoziţie ce grupează formaţiuni de la stânga la dreapta naţionalistă, prima manifestaţie din 8 decembrie a fost un succes.

Mii de oameni au mărşăluit paşnic în spatele sloganului "Opriţi cămăşile însângerate", referindu-se la hainele pătate de sânge purtate de Borko Stefanovic după agresiunea împotriva sa.

Publicația mai menționează că, dincolo de furie, singura cerere concretă se referă la plecarea şefilor canalului public naţional, RTS. Vârful de lance al protestului, comediantul de 40 de ani Branislav Trifunovic cere "cel puţin 5 minute de antenă pe zi" pentru a "rupe blocada mass-media".

Ar mai fi de amintit că, în prezent, Sebastian Ghiță, care a fugit de autoritățile române pe când era anchetat în mai multe spețe penale, se află în Serbia. Surse politice susțin că motivul pentru care el a rezistat atât de mult acolo, în pofida eforturilor făcute de partea română, este tocmai susținerea pe care i-o oferă președintele Vucic.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

 

Citeşte mai multe despre:   aleksandar vucic,   serbia
 
 
 
Loading...