Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ministerele Afacerilor Externe ale României și Macedoniei de Nord: „Credem cu tărie că proiectul european va fi cu adevărat împlinit doar după aderarea statelor din Balcanii de Vest”

Ministerele Afacerilor Externe ale României și Macedoniei de Nord: „Credem cu tărie că proiectul european va fi cu adevărat împlinit doar după aderarea statelor din Balcanii de Vest”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 30 Apr 2021, 14:29
Ministerele Afacerilor Externe ale României și Macedoniei de Nord: „Credem cu tărie că proiectul european va fi cu adevărat împlinit doar după aderarea statelor din Balcanii de Vest” Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Externe

Ministerele Afacerilor Externe ale României și Macedoniei de Nord au transmis un comunicat de presă comun, vineri, la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului politic de bază bilateral, „document care stabilește cadrul pentru cooperarea politică, economică și culturală dintre cele două țări”.

Ministerele Afacerilor Externe ale României și Macedoniei de Nord, comunicat de presă comun la aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului politic de bază bilateral

 

„Astăzi, 30 aprilie, aniversăm împlinirea a 20 de ani de la semnarea, la București, a Tratatului de prietenie și colaborare dintre România și Republica Macedonia de Nord, document care stabilește cadrul pentru cooperarea politică, economică și culturală dintre cele două țări. Țările noastre sunt parteneri puternici, iar cooperarea bilaterală în baza Tratatului continuă să se dezvolte”, se arată în comunicatul de presă comun.

Conform sursei citate, „cei 20 de ani care au trecut de la semnarea Tratatului au fost martori ai unor evoluții istorice pentru ambele părți”.

„Totodată, au marcat aprofundarea relației noastre bilaterale, după cum arată numeroasele contacte stabilite la toate nivelurile, acoperind o arie extinsă de problematici, de la domeniile economice și științifice, la cele culturale și educaționale. De la debutul pandemiei de COVID-19, țările noastre au colaborat în vederea atenuării efectelor negative asupra cetățenilor”, se mai arată în același comunicat.

Partea română și cea nord-macedoneană au pledat pentru importanța procesului de extindere a UE.

„Cu acest prilej, reiterăm importanța procesului de extindere a Uniunii Europene. În acest sens, România și Republica Macedonia de Nord utilizează toate căile de colaborare, inclusiv Memorandumul de cooperare pentru integrare europeană, semnat în 2019. Credem cu tărie că proiectul european va fi cu adevărat împlinit doar după aderarea statelor din Balcanii de Vest și că stabilitatea și securitatea Europei depind într-o măsură semnificativă de acest demers”, spun Bucureștiul și Skopje.

România și Macedonia de Nord urmăresc „construirea unei relații puternice și productive în cadrul NATO, bazată pe interesele strategice și de securitate comune”.

„România și Republica Macedonia de Nord colaborează, totodată, îndeaproape în formatele de cooperare regională, care joacă un rol decisiv în asigurarea stabilității și dezvoltării sustenabile în regiunea noastră. Avem convingerea că în viitor relația noastră va deveni mai puternică și mai apropiată și că vom continua consolidarea și extinderea domeniilor de cooperare. Credem, de asemenea, că dezvoltarea legăturilor economice și schimburilor comerciale dintre țările noastre va avea, cât mai curând, drept consecință atingerea adevăratului lor potențial”, conform comunicatului transmis vineri.

România și Republica Macedonia de Nord, mai spun ministerul român și cel nord-macedonean, „apreciază în mod deosebit și promovează minorităţile înrudite ale acestora, precum şi comunităţile etnice, respectiv identitatea lor etnică, culturală, lingvistică și religioasă”.S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

„Prin punțile robuste și durabile pe care le construiesc între țările noastre, aceste comunități vor continua să-și aducă contribuţia deosebit de importantă la dezvoltarea prieteniei dintre cele două state”, conchide comunicatul de presă comun.

Citeşte mai multe despre:   MAE,   Macedonia de Nord