Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ministerul de Externe confirmă moartea a 5 români în urma cutremurului din Italia. Sindicatului Românilor din Italia afirmă că neoficial se vorbește de 10 români decedați (VIDEO)

Ministerul de Externe confirmă moartea a 5 români în urma cutremurului din Italia. Sindicatului Românilor din Italia afirmă că neoficial se vorbește de 10 români decedați (VIDEO)

Un articol de: - 25 Aug 2016, 08:18
Externe

UPDATE 20:16: Potrivit MAE, în ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor aflate în atenția ministerului este, până la acest moment, de 18 persoane.

UPDATE: Ministerul de Externe a comunicat oficial că încă 3 cetățeni români au murit ca urmare a cutremurului din Italia de miercuri. În total numărul victimelor din România a ajuns la 5. Aceste cinci persoane lucrau în Italia.

"Potrivit ultimelor informații obținute din Italia, a fost confirmat decesul altor trei cetăţeni români în urma seismului survenit la data de 24 august 2016 pe teritoriul Italiei. Astfel, la acest moment, numărul cetățenilor români care și-au pierdut viața în urma cutremurului este de cinci persoane.

În ceea ce privește semnalările privind cetățenii români dați dispăruți, numărul cazurilor înregistrate până la acest moment este de 11 persoane. Verificările sunt în derulare.

În continuare, echipa consulară mobilă aflată pe teren acționează în coordonare cu autoritățile italiene și întreprinde toate demersurile necesare pentru a stabili dacă printre victime se află și alţi cetățeni români." afirmă MAE într-un comunicat de presă.

Radu Nicolae, secretarul Sindicatului Românilor din Italia, a declarat pentru B1TV că neoficial se vorbește că ar fi 10 cetățeni români care ar fi decedat în urma seismului de 6.2 grade pe scara Richter.

Ministerul de Externe confirmă moartea a 5 români în cutremurul din Italia. Sindicatului Românilor din Italia afirmă că neoficial se vorbește de 10 români decedați

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al ministerului Afacerilor Externe, Ionuț Vâlcu, a declarat, într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, că datele privind numărul victimelor nu pot fi făcute publice înainte de a fi confirmate de autorități. 

”Vă putem confirma decesul a cinci persoane de origine română. Aceste date sunt cunfirmate deja cu autoritățile italiene. Centrul de contract și de suport al cetățenilor români din strainătate a preluat mai multe apeluri, unele dintre ele au putut fi rezolvate. Există și cazuri de români care figurează ca fiind rezidenți acolo, dar care, în momentul producerii seismului, nu erau în zona respectivă.

Echipa este formată din consilieri și funcționari ai consulatelor. Aceștia au toată aparatura necesară pentru a emite documente în cazul în care cetățenii români și-au pierdut documentele. Echipa de la fața locului este în permanentă legătură cu echipele de salvare și cu comunitățile de români de acolo. Cifrele trebuie întotdeauna să fie confirmate de autorități pentru a le face publice”, a spus purtătorul de cuvânta al MAE. 

Purtătorul de cuvânt al MAE, despre cetățenii români, victime ale cutremurului din Italia: Cifrele trebuie întotdeauna să fie confirmate de autorități pentru a le face publice

 

Printre cele 247 de persoane care au murit în urma cutremurului de 6.2 grade care a lovit miercuri dimineață centrul Italiei se află și 2 cetățeni români.

Ionuț Vâlcu, purtător de cuvânt MAE, a intervenit pentru Știrile B1TV și a confirmat informația. "Putem confirma faptul că 2 cetățeni români au decedat în urma seismului, alți 4 sunt răniți și se află în grija medicilor italieni, alți 8 sunt încă nelocalizați, suntem în legătură cu famiile lor și autoritățile italiene" a precizat acesta.

Zece cetățeni români sunt în taberele de sinistrați create de autoritățile italiene, despre aceștia purtătorul de cuvânt MAE a afirmat că diplomații și consulii români au luat legătura cu ei și mențin în permanență legătura cu ei pentru a îi sprijina.

"Cei care au fost transportați la spitale sunt persoane care au suferit răni grave, iar ce cu răni ușpare au primit ajutor direct la fața locului de la echipele mobile ale protecție civile italiene" a completat Ionuț Vâlcu.

Cutremurul de 6,2 care a lovit centrul Italiei a ras zeci de clădiri istorice şi a îngropat sute de oameni sub moloz. Printre ei şi mai mulţi români, 8 dintre ei sunt căutaţi si acum cu disperare de familii.
Informaţii contractorii apar însă în presă privind numărul real al românilor care au decedat în urma seismului. 5 persoane din România şi-ar fi pierdut viaţa potrivit unor date neoficiale, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe a confirmat doar că doi conaţionali au pierit în Italia, iar 4 au fost internaţi.

Ministerul de Externe: Putem confirma faptul că 2 cetățeni români au decedat în urma seismului, alți 4 sunt răniți și alți 8 încă nelocalizați

Citeşte mai multe despre:   ministerul de externe,   cutremur,   Italia,   ambasada
 
 
 
Loading...