Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Miniștrii britanici recunosc: Brexitul va fi amânat, chiar dacă premierul May câștigă votul din Parlament de pe 15 ianuarie

Miniștrii britanici recunosc: Brexitul va fi amânat, chiar dacă premierul May câștigă votul din Parlament de pe 15 ianuarie

Un articol de: B1.ro - 12 Ian 2019, 13:08
Externe

Șansele ca Brexitul să fie livrat pe 29 martie sunt din ce în ce mai mici, în condițiile în care miniștrii au recunoscut, în cadru privat, că este nevoie de mult mai mult timp pentru ca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie definitivată efectiv, chiar și dacă acordul de divorț convenit de May cu liderii statelor membre va trece de Parlament, relatează The Independent.

Publicația susține că o serie de veterani din tabăra conservatoare de guvernământ au recunoscut că Parlamentul trebuie să aprope o legislație uriașă pentru ca Marea Britanie să iasă efectiv din UE, ceea ce face ca data stipulată de Articolul 50 să fie imposibil de respectat, indiferent dacă acordul negociat de May câștigă sprijinul parlamentarilor sau nu.

Reamintim că Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, este cel care prevede că un stat membru al UE se poate retrage unilateral din blocul comunitar, fixând totodată o serie de proceduri și termene în acest sens.

Ba mai mult, sursa citată anunță că unul dintre miniștri britanici ar fi recunoscut că, în orice caz, șansele ca parlamentarii să voteze pozitiv acordul de divorț sunt destul de mici. Dacă această ipoteză se adeverește și legiuitorii din arhipelag repsing acordul, o perioadă și mai lungă ar fi necesar, dat fiindcă establishment-ul britanic dorește cu orice preț să evite un Brexit fără acord cu UE.

Premierul Theresa May a ajuns, după o serie de negocieri ce păreau interminabile, la o înțelegere cu liderii statelor membre din Uniunea Europeană. Acum mai rămâne ca acordul de divorț să fie adoptat și de către Parlamentul britanic. Deși inițial votul fusese planificat pentru luna decembrie a anului trecut, liderul din Downing Street a amânat scrutinul, în condițiile în care părea aproape imposibil ca acordul să treacă de Parlament, acesta confruntându-se cu o opoziție pluripartizană - chiar și din interiorul taberei conservatoare, care guvernează. În cele din urmă, votul a fost fixat pentru 15 ianuarie. 
 

Citeşte mai multe despre:   marea britanie,   theresa may
 
 
 
Loading...