Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mișcare geostrategică importantă: Germania, cu sprijinul Franței, mută în favoarea Rusiei în rezolvarea conflictului din Transnistria

Mișcare geostrategică importantă: Germania, cu sprijinul Franței, mută în favoarea Rusiei în rezolvarea conflictului din Transnistria

Un articol de: - 28 Iul 2016, 08:31
Mișcare geostrategică importantă: Germania, cu sprijinul Franței, mută în favoarea Rusiei în rezolvarea conflictului din Transnistria Foto:euroactiv.com Externe

După o întrerupere de 2 ani, au fost reluate negocierile în formatul 5+2 pentru soluționarea conflictului transnistrean. Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier s-a deplasat marți la Chișinău și Tiraspol, unde a cerut să se pună în pracică protocolul de la Berlin, ce prevede recunoașterea diplomelor de studii și plăcuțelor auto de înmatriculare transnistrene de către Republica Moldova, scrie flux24.ro.

Cererea ministrul german, care este și președinte în exercițiu al OSCE, are ca substract acordarea unui statut special Transnistriei, precum cere și Rusia.

"Efortul domnului Steinmeier nu este în niciun caz de a rezolva conflictul ruso-moldav de pe teritoriul Republicii Moldova, este acela de a legaliza separarea Transnistriei de Republica Moldova”  a declarat într-un interviu la REL, analistul Vladimir Socor.

Deocamdată, autoritățile române nu au avut nicio reacție pe acest subiect ce afectează și interesele de securitate ale României.

"Cu prezența în continuare a trupelor rusești pe teritoriul respectiv,domnul Steinmeier presează pentru ca Republica Moldova să treacă la elaborarea unui statut special pentru Transnistria. Despre acest statut special se discută de mulți ani. Republicii Moldova i-a fost, practic, impus un fel de angajament ca, la un moment dat, să adopte un statut special. Noțiunea de „statut special” este una specifică spațiului post-sovietic, spațiului hegemonic rusesc, ea nu este o noțiune europeană. Nicăieri în Europa nu veți găsi chestiunea „statutului special”. Este o invenție a Rusiei care datează încă din anii ʾ90, de aproape 20 de ani", a spus reputatul analist politic al Fundației Jamestown și Eurasia Daily Monitor, specializat în zona Europei de Est.

"Problema care ne preocupă acum este aceea a statutului special pentru care Rusia, cu sprijinul domnului Steinmeier, și al guvernului francez, nu al cancelarei Merkel, fac presiuni asupra Ucrainei să adopte un statut special pentru regiunile ocupate de Rusia pe teritoriul Ucrainei. Dacă Republica Moldova cedează și trece la elaborarea unui statut special, se vor intensifica și presiunile asupra Ucrainei, se va crea un precedent, pentru ca Ucraina să facă aceleași cedări, cărora președintele Poroșenko și majoritatea parlamentului ucrainean li se opun. Dacă, pe de altă parte, președintele Poroșenko și Rada Supremă din Kiev cedează la presiunile de acolo, atunci ne va fi nouă cu atât mai greu să rezistăm presiunilor asupra Republicii Moldova. Aceste două probleme trebuie văzute în corelație" a mai completat Vladimir Socor.

Citeşte mai multe despre:   Transnistria,   Germania,   Republica Moldova,   Rusia