Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pentru anul 2012

Mo Yan, laureatul premiului Nobel pentru literatură pentru anul 2012

Chinezul Mo Yan este câștigătorul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2012, informează site-ul oficial. Scriitorul se afla printre favoriți, cot la cot cu japonezul Hakuri Murakami.

Autorul chinez s-a născut în 1955 și a început să scrie de la vârsta de 20 de ani, după ce s-a alăturat Armatei Populare de Eliberare. Tot atunci a și adoptat pseudonimul sub care este cunoscut, Mo Yan, care, în traducere, înseamnă ”nu vorbesc”. Numele său adevărat este Guan Muoye.

Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului şi unul dintre "cei mai pirataţi autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu în care îmbină poveştile populare cu istoria şi contemporanul", potrivit comitetului Nobel. Într-un interviu recent, scriitorul chinez recunoaște că ”cenzura este numai pună pentru creația literară”.

În 2011, premiul Nobel pentru literatură i-a revenit poetului suedez Tomas Transtromer.

108 autori au fost laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură în perioada 1901 și 2011, din totalul de 853 de nominalizați.

Din totalul de câștigători, doar 12 au fost femei. Vârsta medie a celor care au fost premiați este de 64 de ani.

În istoria premiilor Nobel, doar două persoane au refuzat premiul pentru Literatură, cei doi fiind Boris Pasternak și Jean Paul Sartre.

În această ediție a premiilor Nobel, cercetătorii John Gurdon și Shinya Yamanaka au fost laureații pentru medicină, premiul pentru fizică le-a revenit oamenilor de știință Serge Haroche și David J. Wineland, iar miercuri, la secțiunea pentru chimie, câștigători au fost anunțați cercetătorii Brian K. Kobilka și Robert J. Lefkowitz.

În acest an, în contextul crizei economice, Fundaţia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixând-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), faţă de 10 milioane de coroane cu începere din 2001.


 

Citeşte mai multe despre:   Nobel,   2012