Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Moment istoric. O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială (VIDEO)

Moment istoric. O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială (VIDEO)

Un articol de: Vladimir Ionescu - 20 Oct 2020, 13:37
Moment istoric. O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială (VIDEO) foto: captură YouTube Externe

Prima delegație oficială a Emiratelor Arabe Unite în Israel din istorie și-a început vizita, marți, în contextul în care cele două state și-au normalizat relațiile luna trecută pe baza unui acord intermediat de SUA. Un avion al Etihad Airways cu oficiali ai guvernului emirian și demnitari americani la bord a părăsit Abu Dhabi, capitala EAU, îndreptându-se spre Aeroportul Ben-Gurion. Oficialii israelieni au precizat că vizita de cinci ore va fi restricționată la aeroportul aflat în apropiere de Tel Aviv, din cauza îngrijorărilor legate de noul coronavirus, transmite Reuters.

O delegație a guvernului EAU a ajuns în Israel, într-o primă vizită oficială

 

EAU și Bahrain au devenit, în luna septembrie, primele state arabe din ultimul sfert de secol care semnează acorduri pentru stabilirea unor relații formale cu Israel, o mișcare pe care Washingtonul și aliații săi au descris-o ca fiind o sursă de pace regională și stabilitate, dar care a fost respinsă de palestinieni.

„Acesta este un moment istoric pentru țara EAU și Israel, și așteptăm cu nerăbdare salaam (n.r. – pacea)... în regiune”, a afirmat unul dintre piloți, într-un videoclip postat pe Twitter de către delegatul american pentru Orientul Mijlociu, Ari Berkowitz.

Ari Berkowitz și Steven Mnuchin, Secretarul Trezoreriei SUA, însoțesc delegația emiriană, care este condusă de către Abdullah bin Touq al-Mari, ministrul Economiei, și Obaid Humaid al-Tayer, ministrul de stat pentru afaceri financiare, potrivit purtătoarei de cuvânt din Ministerul emirian de Externe.

 

Momentul vine să îl completeze pe cel de duminică, când oficialii SUA s-au alăturat delegației israliene în Bahrain pentru o ceremonie privind formalizarea relațiilor.

De la jumătatea lunii august – când au anunțat în premieră că vor stabili relații depline – și până acum, Israel și EAU deja au semnat mai multe înțelegeri comerciale.

Oficialii israelieni au mai menționat că părțile urmează să semneze un acord mutual pentru scutire de viză – o premieră pentru Israel în relația cu o țară arabă.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

„Acordurile Abraham” au fost semnate în septembrie, la Casa Albă

 

Israel, pe de o parte, respectiv EAU și Bahrain, pe de altă parte, au semnat acordurile de normalizare a relațiilor într-o ceremonie istorică, ce s-a desfășurat la jumătatea lunii septembrie în SUA, la Casa Albă, în condițiile în care administrația Trump a avut un rol semnificativ în succesul negocierilor. „Acordurile Abraham” (sau Acordurile Avraam) au fost redactate în trei limbi – engleză, ebraică și arabă – și marchează un moment major de cotitură geopolitică în Orientul Mijlociu.

„Ne aflăm aici în această după-amiază pentru a schimba cursul istoriei. Împreună, aceste acorduri vor servi ca fundație pentru o pace comprehensivă de-a lungul întregii regiuni”, declara președintele Donald Trump, care a primit multiple nominalizări la Premiul Nobel pentru Pace 2021, iar două dintre ele se referă chiar la aceste demersuri.

Citeşte mai multe despre:   EAU,   Israel