Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Momentul în care racheta Starship 10, lansată de SpaceX explodează la sol, imediat după aterizare (VIDEO)

Momentul în care racheta Starship 10, lansată de SpaceX explodează la sol, imediat după aterizare (VIDEO)

Un articol de: George Lupu - 04 Mar 2021, 10:58
Momentul în care racheta Starship 10, lansată de SpaceX explodează la sol, imediat după aterizare (VIDEO) sursa foto: Youtube Externe

SpaceX a lansat cu succes o rachetă spațială gigantică pentru prima dată miercuri (3 martie), după ce a atins o altitudine de 10 kilometri. Povestea nu se oprește aici, pentru că există și o veste proastă. Racheta a explodat 8 minute mai târziu.

 

Momentul exploziei rachetei lansată de SpaceX

 

După ce două teste similare s-au încheiat cu Starships SN8 și SN9 nereușind să încetinească suficient înainte de aterizare și să explodeze la impact, SpaceX a încercat o nouă tehnică pentru aterizarea rachetei SN10. Toate cele trei motoare pentru rachete de la baza mașinii de 49 de metri înălțime (9 metri) și de 30 de metri lățime s-au aprins în timp ce racheta s-a îndreptat înainte de aterizare; racheta a reușit, de asemenea, să încetinească suficient pentru a face o aterizare ușoară, scrie livescience.com.

 

 

 

Pe feedul YouTube al SpaceX, John Insprucker, principalul inginer de integrare al companiei, a declarat aterizarea un succes și a închis fluxul. El a subliniat, așa cum face adesea SpaceX, că succesul testului este determinat de datele colectate, nu de o aterizare perfectă.S-a stabilit data când va trece România la moneda euro! Adio "lei"!

A fost cea mai impresionantă realizare a Starship până în prezent și a demonstrat imediat cât de departe a ajuns proiectul - destinat într-o zi să ajungă pe Lună și pe Marte - chiar și în ultimele luni de muncă în Boca Chica, Texas.

Dar pe măsură ce praful s-a curățat, a devenit clar că SN10 s-a zdrobit puțin la impact, așezat pe rampă cu o slăbiciune pronunțată și incomodă. Un incendiu a izbucnit la bază, iar fluxurile video de la NASA Spaceflight și Lab Padre au arătat un stingător robot care se lupta fără succes cu flăcările.

La aproximativ 14 minute și 45 de secunde după decolare, a existat o explozie puternică undeva în interiorul rachetei, care folosește metan ca propulsor. Structura metalică grea a fost aruncată în aer a doua oară de explozie.

 

Încă o lansare eșuată pentru SpaceX

 

Este a doua oară când are loc un asemenea accident, după ce, în decembrie anul trecut o altă rachetă Starship a explodat la aterizare. 

Administrația Federală a Aviației a anunțat că va conduce o anchetă pentru a descoperi motivul pentru care prototipul s-a prăbușit.

"Deși a fost un zbor de test, fără echipaj, ancheta va identifica cauza principală a accidentului de azi pentru a crește gradul de siguranță pe măsură ce programul se dezvoltă", a declarat un purtător de cuvânt al agenției într-un comunicat.

Racheta distrusă era un model cunoscut sub numele de Starship, la fel ca și SN8 care a sfârșit în același mod.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   SpaceX,   StarshipX