Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O mare companie de ERBICIDE, obligată să plătească o SUMĂ URIAŞĂ unui bolnav de CANCER în fază terminală

O mare companie de ERBICIDE, obligată să plătească o SUMĂ URIAŞĂ unui bolnav de CANCER în fază terminală

Un articol de: B1.ro - 15 Aug 2018, 23:52
O mare companie de ERBICIDE, obligată să plătească o SUMĂ URIAŞĂ unui bolnav de CANCER în fază terminală Externe

Lovitură dură încasată de marele producător de erbicide Monsanto.
Un juriu din SUA a acordat, vineri, daune de 289 de milioane de dolari unui fost grădinar care a reclamat că s-a îmbolnăvit de cancer din cauza Roundup, un erbicid foarte utilizat produs de companie.

Dewayne Johnson (46 de ani), grădinarul unei şcoli din din zona golfului San Francisco, a acuzat că folosirea frecventă a erbicidului Roundup i-a provocat cancerul limfatic.

Procesul început în 2016 este primul în care s-a dat o sentinţă în ceea ce priveşte efectele glifosatului, compusul principal din Roundup, suspiciunile fiind că poate cauza cancer, scrie gandul.info. Alte 5.000 de procese vizând acest compus se află în desfăşurare în SUA, deşi Monsanto susţine că 40 de ani de cercetări au arătat că glifosatul este sigur.

Compania a anunţat că va face apel, invocând drept principal motiv faptul că judecătorul trebuia să excludă şi să catalogheze drept insuficiente dovezile ştiinţifice prezentate de avocaţii lui Johnson.

Opiniile experţilor nu sunt unitare. World Health Organization a clasificat, în 2015, glifosatul drept "probabil carcinogen pentru oameni", iar Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA a susţinut, într-o evaluare din septembrie 2017, că probabil glifosatul nu este carcinogen pentru oameni.

În urma deciziei instanţei din California, organizaţia Greenpace a cerut interzicerea glifosatului în toate ţările din Europa. 

În România, fermierii folosesc erbicidele pe bază de glifosat pentru combaterea buruienilor de peste 40 de ani, motivând eficienţa ridicată.
Comisia Europeană a autorizat, anul trecut, folosirea glifosatului până în 2022.

Citeşte mai multe despre:   Monsanto,   Roundup,   Dewayne Johnson