Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Motivarea instanţei care i-a anulat mandatul de primar lui Andrei Năstase: Are postări pe Facebook cu mai multe vizualizări decât diferenţa de voturi

Motivarea instanţei care i-a anulat mandatul de primar lui Andrei Năstase: Are postări pe Facebook cu mai multe vizualizări decât diferenţa de voturi

Un articol de: B1.ro - 21 Iun 2018, 17:10
Motivarea instanţei care i-a anulat mandatul de primar lui Andrei Năstase: Are postări pe Facebook cu mai multe vizualizări decât diferenţa de voturi Externe

Motivarea incredibilă oferită de către instanţa moldovenească pentru nevalidarea alegerilor pentru primăria Chişinău câştigate de Andrei Năstase. Judecătorul a argumentat că aceste alegeri trebuie anulate pentru că Andrei Năstase a îndemnat pe Facebook cetăţenii să iasă la vot, unde a avut mai multe vizualizări decât diferenţa de voturi cu care a câştigat alegerile în dauna socialistului Ion Ceban.

Din textul documentului semnat de magistratul Rodica Berdilă reiese însă că niciuna dintre părţile de la proces nu a solicitat expres declararea ilegală a alegerilor, dar instanței i-a revenit misiunea de a verifica din oficiu atât acțiunile întreprinse de autoritățile statului, în particular Consiliului electoral al circumscripției electorale municipale Chișinău nr. 1, cât și acțiunile concurenților electorali.

La fel, în hotărâre se menționează cu referire la decizia Curții de Apel din 12 iunie că instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot.

Instanța a mai statuat că în ziua alegerilor ambii candidați au venit cu mesaje de mobilizare la vot, și deci ambii au făcut acțiuni ilegale de agitație electorală. 

Năstase a declarat că nu este demonstrat că chemările la vot au avut impactul invocat, deoarece nici jumătate din cei care au vizionat live-urile care s-au constatat a fi agitație în ziua alegerilor, nu au fost la alegeri, or, aceștia ar fi putut fi persoane care se află la țară, din diasporă, cetățeni care nu au drept de vot etc.

Acesta a contestat cu apel decizia şi a afirmat că oligarhul Vladimir Plahotniuc este în spatele acestei nedreptăţi.
 

Citeşte mai multe despre:   Andrei Nastase,   Chisinau