Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Negocieri dure în Consiliul European pe tema liderilor instituțiilor europene. Emmanuel Macron forţează lucrurile şi îşi promovează propriul candidat

Negocieri dure în Consiliul European pe tema liderilor instituțiilor europene. Emmanuel Macron forţează lucrurile şi îşi promovează propriul candidat

Un articol de: Ionescu Tudor - 21 Iun 2019, 08:57
Negocieri dure în Consiliul European pe tema liderilor instituțiilor europene. Emmanuel Macron forţează lucrurile şi îşi promovează propriul candidat Sursă foto: Facebook / Consiliul European Externe

După o primă zi de întâlniri, cei 28 de lideri UE nu au căzut de acord cu privire la viitorii lideri ai niciuneia dintre principalele organisme europene.

"Nu a existat majoritate cu privire la niciun candidat", a precizat Donald Tusk, preşedintele Consiliului Uniunii Europene.

Astfel ca la sfârşitul întâlnirii de joi, preşedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, a confirmat că este necesară o nouă întrevedere, care va avea loc pe 30 iunie. La întâlnirea de vineri fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

Dezbaterile de joi au mai vizat, însă, şi bugetul Uniunii Europene, schimbările climatice, situaţia din Ucraina, Federaţia Rusă, Brexitul sau Agenda Strategică 2019-2024.

Foto: Emmanuel Macron, Donald Tusk și Angela Merkel (sursă foto: Twitter / Donald Tusk)

Pentru ce funcţii trebuie luate decizii

  • Postul de Preşedinte al Băncii Central Europene (BCE), ocupat în momentul de faţă de italianul Mario Draghi;
  • Postul de Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al Uniunii Europene, ocupat în momentul de faţă de italianca Federica Mogherini.
  • Postul de Preşedinte al Consiliului European, un post ocupat în momentul de față de Donald Tusk. Pentru ocuparea acestui post, zilele acestea, au apărut informaţii potrivit cărora inclusiv Klaus Iohannis ar fi fost propus;
  • Postul de Preşedinte al Comisiei Europene, un post ocupat din 2014 de către luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Favoriţi pentru ocuparea acestei funcţii sunt germanul Manfred Webver, olandezul Frans Timmermans, daneza Margrethe Vestager şi francezul Michel Barnier (negociatorul UE pentru Brexit);

În ceea ce-l priveşte pe acesta din urmă, potrivit BBC, preşedintele francez Emmanuel Macron ar fi încercat să forţeze lucrurile, favorizându-l pe Michel Barnier şi a încercat să dea de înţeles că ceilalţi candidat ar fi, cumva, excluşi din calcule.

"Cei trei Spitzenkandidat (Manfred Webver, Frans Timmermans, şi Margrethe Vestager - n.r.) au fost testaţi de Donald Tusk, iar el a considerat că niciunul dintre ei nu a beneficiat de majoritate", a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Foto: Președintele Franței, Emmanuel Macron (sursă foto: Facebook / Consiliul European)

Poziţia lui Emmanuel Macron coincide, într-o mare măsură, cu cea pe care o are vis-a-vis de postul de procuror-șef european, cea pentru care a candidat Laura Codruta Kovesi.

În acel caz, Franţa l-a susţinut puternic pe procurorul francez Jean-François Bohnert, deşi acesta a dat dovadă de o experienţă cu mult sub cea a Laurei Codruta Kovesi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Ulterior, susţinerea puternică a Franţei pentru propriul său candidat s-a reflectat şi în faptul că poziţia Comisiei Europene a rămas la fel ca la votul preliminar, François Bohnert fiind favorizat în detrimentul Laurei Codruta Kovesi.

"Observ cu un oarecare amuzament că nu este uşor să fiu înlocuit", a declarat încă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vineri.

Pentru a fi numiți în funcție, persoanele nominalizate de Consiliul European trebuie să aibă susţinerea unui număr de cel puţin 21 din cei 28 de lideri UE, iar ulterior a majorităţii Parlamentului European.

Foto: Cancelarul Germaniei, Angela Merkel (sursă foto: Facebook / Consiliul European)

Citeşte mai multe despre:   Donald Tusk