Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Negocierile pentru Brexit, relansate. Premierul Boris Johnson și prima linie politică a UE se reunesc, luni, într-o videoconferință extrem de așteptată

Negocierile pentru Brexit, relansate. Premierul Boris Johnson și prima linie politică a UE se reunesc, luni, într-o videoconferință extrem de așteptată

Un articol de: Vladimir Ionescu - 15 Iun 2020, 16:18
Negocierile pentru Brexit, relansate. Premierul Boris Johnson și prima linie politică a UE se reunesc, luni, într-o videoconferință extrem de așteptată foto: Hepta.ro /DPA Images / Kirsty Wigglesworth Externe

Premierul britanic Boris Johnson și Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, au început discuțiile despre Brexit în această săptămână, într-o încercare de a relansa negocierile cu privire la viitoarea relație dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, potrivit Euronews.
 

Negocierile pentru Brexit, relansate după mai multe eșecuri de moment


 

Întâlnirea dintre premierul din Regatul Unit și președintele Comisiei Europene a început după ce mai multe runde de discuții, care au avut loc în săptămânile trecute, s-au încheiat cu prea puține rezultate.

Actuala înțelegere, care a păstrat o mare parte din relația pe care Marea Britanie și UE o aveau înainte de Brexitul produs în ianuarie, este valabilă până la finalul perioadei de tranziție, a cărui punct final a fost stabilită pentru 31 decembrie 2020.ALERTĂ ÎN ROMÂNIA! MARE ATENȚIE! HACKERII CER BANI ÎN NUMELE CELEBREI CÂNTĂREȚE, PE INTERNET. MULȚI ROMÂNI ȘI-AU LUAT ȚEAPĂ

Data limită pentru o decizie cu privire la prelungirea perioadei de tranziție expiră la final de iunie, dar autoritățile din Marea Britanie au repins o prorogare în repetate rânduri.
 

Premierul Boris Johnson și prima linie politică a UE se reunesc, luni, într-o videoconferință extrem de așteptată


 

David Frost, negociatorul-șef al Regatului Unit, a subliniat că este „foarte încântat” de faptul că premierul Boris Johnson, Ursula von der Leyen și președinții Consiliului European și Parlamentului European se vor reuni, luni, într-o conferință video.

Într-un alt tweet, Frost a reiterat poziția fermă a Regatului Unit cu privire la prelungirea perioadei de tranziție, republicând o declarație oficială în acest sens din luna aprilie.

Totuși, mai mulți politicieni și oameni de afaceri, din Marea Britanie și UE deopotrivă, au cerut prelungirea negocierilor, în special în contextul pandemiei de coronavirus, care a concentrat mai toată atenția publică din ambele tabere.

Mai mult decât atât, un studiu realizat pe un eșantion de 2.000 de britanici arată că 54% dintre aceștia consideră că Marea Britanie ar trebui să ceară prelungirea perioadei de tranziție, astfel încât guvernul Boris Johnson să se poată concentra pe criza COVID-19 și efectele sale. Peste trei sferturi dintre cei chestionați sunt de părere că Londra ar trebui să lucreze „foarte îndeaproape” cu Bruxellesul, în lupta cu pandemia de coronavirus.

De partea cealaltă, Michel Barnier, negociatorul-șef pentru Brexit din UE, spune că regretă impasul în care au intrat negocierile, dar a acuzat de mai multe ori partea britanică pentru că nu și-ar fi îndeplinit angajamentele din acordul de „divorț”.

Analiștii citați de Euronews sunt sceptici că această întâlnire la nivel înalt va produce vreun progres semnificativ.

„În cel mai bun caz vom vedea cele două părți căzând de acord în termeni generali asupra unei baze pentru viitoarea relație, având în vedere noul elan al negocierilor. În cel mai rău caz îl vom vedea pe Boris Johnson năruind discuțiile, într-o încercare de a atrage atenția la criticile interne referitoare la felul în care guvernul său a gestionat COVID-19”, afirmase vineri Sam Lowe, cercetător de top de la Centre for European Reform.

 

Citeşte mai multe despre:   Brexit,   Uniunea Europeana,   Marea Britanie,   Boris Johnson,   Ursula von der Leyen