Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe New York își schimbă sistemul de vot. Alegătorii vor putea să-și ordoneze până la cinci candidați pe buletinul de vot, iar turul 2 al scrutinului să fie eliminat

New York își schimbă sistemul de vot. Alegătorii vor putea să-și ordoneze până la cinci candidați pe buletinul de vot, iar turul 2 al scrutinului să fie eliminat

Un articol de: Vladimir Ionescu - 07 Noi 2019, 12:06
Externe

Cetățenii orașului New York vor putea să voteze, la alegerile primare și la cele speciale, în baza unui sistem de clasificare a candidaților, care le va permite să își așeze în ordine polticienii preferați, după ce au modificat, cu o largă majoritate, Codul orașului, potrivit g4media.ro.

Sistemul a fost adoptat deja în mai multe orașe americane și va avea implicații majore asupra exercițiului electoral, cred specialiștii. Planul a fost sprijinit de doi democrați, printre care și politiciana ultra-progresistă Alexandra Ocasio-Cortez, iar el prevede eliminarea turului 2 de scrutin.

Concret, în baza acestui sistem de vot, alegătorul își ordonează până la cinci candidați pe buletinul de vot. Alegătorii au, în continuare, posibilitatea de a-și alege un singur candidat, iar cel care primește majoritatea voturilor ca primă alegere a alegătorilor va câștiga scrutinul.

În cazul în care nu există un câștigător majoritar însă, ultimul candidat va fi eliminat și orice alegător care a avut acel candidat ca primă alegere va avea votul transferat la următorul candidat pe care l-a ales.

Acest proces se va repeta până când vor rămâne în final doar doi candidați, iar candidatul cu cele mai multe voturi ca primă alegere a alegătorilor va fi cel declarat câștigător, potrivit Campaign Finance Board din New York.

Susținătorii acestui sistem au explicat că, astfel, vor fi reduse polarizarea și campaniile controversate. În loc să concureze pentru a fi prima alegere a votanților, candidații se confruntă și pentru a fi opțiunea a doua sau chiar a treia în preferințele alegătorilor. Practic, această logică împinge spre existența unui grup mai diversificat de candidați.

De partea cealaltă, criticii afirmă că sistemul este confuz și conduce la „tactici neortodoxe de campanie electorală”, inclusiv la grupuri de candidați care au format alianțe împotriva concurenților pentru a câștiga voturile pentru locul doi sau trei.

Citeşte mai multe despre:   new york
 
Loading...