Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe New York Times: Care este „boala inexplicabilă” care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

New York Times: Care este „boala inexplicabilă” care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca

Un articol de: George Lupu - 09 Sep 2020, 16:01
New York Times: Care este „boala inexplicabilă” care a dus la oprirea testelor pe vaccinul dezvoltat de AstraZeneca Foto: Pixabay.com Externe

Vestea că AstraZeneca a înrerupt testările la vaccinul pe care miza întreaga Uniune Europeană şi nu numai, a creat vii emoţii în rândul publicului şi a dus la o scădere imediată cu 8% pe piaţa bursieră a acţiunilor companiei producătoare.  

Vaccinul, dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, era considerat lider în cursa mondială de dezvoltare a unui vaccin anti-Covid-19, iar suspendarea afectează șansele punerii pe piață a produsului pănă la sfârșitul anului, așa cum estimase compania anterior.

AstraZeneca a invocat apariţia unei boli inexpicabile la unul din subiecţi de testare din Marea Britanie, oprind din proprie inițiativă testele pentru ca o comisie independentă să analizeze datele privind siguranța vaccinului. 


Un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală?

Potrivit New York Times, care citează o persoană ce cunoaște situația, un participand la test din Marea Britanie a fost diagnosticat cu mielită transversă, un sindrom inflamator ce afectează coloana vertebrală și, adesea, este provocată de infecții virale.

AstraZeneca a refuzat să comenteze ori să confirme informaţia, spunând că “evenimentul este în investigarea unei comisii independente şi este prea devreme pentru a se pune un diagnostic precis”. 

Autoritatea pentru medicamente din SUA definește drept eveniment advers unul în care informațiile disponibile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul testat. Nu este clar în acest moment dacă boala are legătură directă cu vaccinul AstraZeneca, potrivit NYT.

 

Reacţii în lanţ în cursa internaţională a vaccinurior anti-COVID

Suspendarea afectează inclusiv testele cu vaccinuri realizate de alte companii, care caută să vadă dacă există reacții similare.

Şi piaţa bursieră a reacţionat imediat la anunţul suspendării testelor: acțiunile AstraZeneca au scăzut cu 8%, în timp ce acţiunile rivalilor în cursa vaccinurilor anticoronavirus au urcat în cotaţii.

Testarea vaccinului, denumit AZD1222, se desfășoară, în diferite stadii, în Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India. De asemenea, se pregătea testarea acestuia în Japonia și Rusia.Horoscop Alina Bădic // Horoscopul CHINEZESC pentru luna Cocoșului