Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe New York Times: Prin intervenția rusă din Siria, Putin vrea să dea o lecție Statelor Unite, pe care le consideră responsabile pentru situația actuală

New York Times: Prin intervenția rusă din Siria, Putin vrea să dea o lecție Statelor Unite, pe care le consideră responsabile pentru situația actuală

Un articol de: - 08 Oct 2015, 13:31
New York Times: Prin intervenția rusă din Siria, Putin vrea să dea o lecție Statelor Unite, pe care le consideră responsabile pentru situația actuală Foto: infomondo.ro Externe

Acțiunea Rusiei în Siria ar fi fost declanșată pentru a le da americanilor o lecție, în contextul în care președintele Vladimir Putin este de părere că SUA este responsabilă pentru situația din această țară, comentează publicația New York Times.

Săptămâna trecută, după ce avioanele ruse au efectuat raiduri aeriene în Siria, un oficial american a spus că ceea ce face Rusia în Siria nu este un efort de a lupta împotriva Statului Islamic. Nu este nici măcar o încercare cinică de a uita situația Ucrainei. Pur și simplu, Putin vrea să ne rănească, apreciază autorul comentariului, Ivan Krastev, preşedintele Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia şi membru al Institutului pentru Ştiinţe Umane din Viena.

Acesta susține că Rusia vrea să arate că America ar trebui să fie pregătită să intervină într-un eventual război civil sau să renunțe a a îndemna oamenii la revoltă.

Vladimir Putin și Barack Obama au viziuni diferite referitoare la acutala instabilitate globală. În timp ce SUA consideră că este rezultatul încercărilor disperate ale unor lideri autoritari de a menţine situaţia în care se aflau, Rusia acuză obsesia Washingtonului pentru democraţie.

Președintele rus vrea să învețe SUA o lecție, însă se adresează și Europei, care se luptă în prezent cu valul de refugiați, fiind bântuită de islamul radical. UE spera să-şi transforme vecinii, însă, pentru moment, se consideră un ostatic. Putin vrea să convingă Europa că oricât de brutal era dictatorul libian Muammar Kadhafi, el ar fi pututu apăra frontierele Europei, lucru pe care democrații nu-l pot face. Putin speră că Europa va accepta Rusia ca fiind un garant al stabilității, însă cu schimbul de a renunța la valorile și ambițiile ei.

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Putin,   SUA,   Barack Obama