Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Noi drepturi pentru călătorii cu trenul care se confruntă cu întârzieri sau anulări. Decizia Parlamentului European

Noi drepturi pentru călătorii cu trenul care se confruntă cu întârzieri sau anulări. Decizia Parlamentului European

Un articol de: George Lupu - 29 Apr 2021, 15:20
Noi drepturi pentru călătorii cu trenul care se confruntă cu întârzieri sau anulări. Decizia Parlamentului European Foto: pixabay Externe

Noi norme pentru călătorii cu trenul au fost adoptate de Parlamentul European menite să ofere protecție sporită celor care se confruntă cu întârzieri, anulări sau discriminări, potrivit unui comunicat remis.

Parlamentul European a aprobat acordul cu statele membre referitor la revizuirea normelor privind drepturile călătorilor din transportul feroviar, potrivit cărora pasagerii pot fi redirecţionaţi şi pot primi ajutor în caz de întârzieri sau anulări. Accesul şi asistenţa vor fi îmbunătăţite pentru persoanele cu mobilitate redusă şi se vor crea mai multe locuri rezervate bicicletelor.

În cazul unei întârzieri de peste 60 de minute, pasagerii pot alege fie rambursarea integrală a costului biletului lor, fie continuarea călătoriei, fie redirecţionarea în condiţii comparabile, dar fără a suporta costuri suplimentare.

De asemenea, aceştia trebuie să poată călători la aceeaşi clasă ca şi cea aferentă biletului iniţial. Călătorii din transportul feroviar vor putea să-şi organizeze ei înşişi călătoria pe o rută diferită şi să obţină rambursarea pentru un bilet nou dacă operatorul feroviar nu le comunică opţiunile de redirecţionare în termen de 100 de minute de la ora de plecare prevăzută.

Obligaţiile de redirecţionare se vor aplica chiar şi în caz de forţă majoră. De asemenea, dacă este necesar, trebuie oferite mese şi băuturi răcoritoare, iar cheltuielile de cazare trebuie rambursate.

Noile norme vor clarifica mai bine şi ceea ce poate fi considerat un caz de forţă majoră. Acestea scutesc companiile feroviare să plătească despăgubiri pentru întârzieri sau anulări. Pe lângă condiţiile meteorologice extreme şi dezastrele naturale majore, noile norme includ acum crizele majore de sănătate publică sau atacurile teroriste. Grevele personalului feroviar, însă, nu fac parte dintre aceste excepţii.

Călătorii cu mobilitate redusă vor beneficia de mai multă flexibilitate la organizarea călătoriei. Ei vor trebui să informeze operatorul despre planurile lor de călătorie cu 24 de ore în avans (în conformitate cu normele actuale, ei trebuie să informeze operatorul cu 48 de ore în avans). Dacă pasagerii trebuie însoţiţi de o persoană, aceasta va călători gratuit. Călătorii cu mobilitate redusă însoţiţi de un câine de asistenţă au garanţia că acesta poate călători cu ei.

Citeşte mai multe despre:   UE,   Parlamentul European