Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Noi măsuri anunțate de guvernul spaniol: Angajații, obligați să rămână acasă timp de două săptămâni. Concedierile sunt interzise

Noi măsuri anunțate de guvernul spaniol: Angajații, obligați să rămână acasă timp de două săptămâni. Concedierile sunt interzise

Un articol de: George Lupu - 28 Mar 2020, 21:07
Noi măsuri anunțate de guvernul spaniol: Angajații, obligați să rămână acasă timp de două săptămâni. Concedierile sunt interzise Externe

Premierul Spaniei, Pedro Sánchez, a anunțat sâmbătă seara un nou set de măsuri pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Astfel, angajații care nu sunt implicați în servicii esențiale, sunt obligați de Guvern să rămână acasă în perioada 30 martie-9 aprilie.

Într-un discurs, premierul a precizat că este timpul unei atenuări a curbei contagiunilor și a deceselor cauzate de coronavirus în Spania într-un mod definitiv. În acest context, Pedro Sánchez a anunțat o măsură „forțată”, în conformitate cu ceea ce a fost solicitat din partea comunităților autonome.

Deși nu este o închidere completă, șeful Executivului a anunțat că Consiliul de Miniștri va aproba în această duminică într-o ședință extraordinară, ca muncitorii care nu îndeplinesc activități esențiale să rămână acasă în perioada 30 martie - 9 aprilie.

Sánchez a comentat că spaniolii vor avea vacanța de Paște mai devreme, care nu poate fi sărbătorită ca urmare a restricțiilor.

În acest fel, „toți lucrătorii  trebuie să stea acasă pentru următoarele două săptămâni, cu scopul de a reduce mobilitatea cetățenilor din țara noastră la nivelul la care apare în prezent în weekend”.

Premierul a subliniat că Guvernul a profitat de perioada Paștelui ”pentru a oferi un concediu plătit recuperabil pentru toți lucrătorii implicați în activități neesențiale începând de luni, 30 martie până pe 9 aprilie, inclusiv”.

Concendierile sunt interzise în următoarea perioadă în Spania

Măsura a fost luat în contextul în care, vineri, guvernul spaniol a interzis angajatorilor să efectueze concedieri din cauza pandemiei de coronavirus. Nu vor fi permise concedieri asociate stării de urgență, fie motivate de forță majoră, fie din cauza situației economice sau a reducerii producției.

Măsura se aplică și lucrătorilor cu contracte temporare, acestea urmând a fi reînnoite la terminarea crizei, evitând astfel ca lucrătorii să fie concediați. Timpul în care activitatea agenților economici se suspendă din cauza crizei nu se consideră parte din durata contractului, garantându-se astfel respectarea perioadei de angajare prevăzute în contract.

În paralel cu flexibilizarea și facilitarea ERTE (șomaj tehnic), Ministerul Muncii spaniol a mai anunțat că Inspecția Muncii va spori controalele privind necesitatea obiectivă a angajatorilor de a solicita ERTE. De asemenea, plata prestației de somaj tehnic va începe de la momentul la care s-a produs suspendarea activității din motive de forță majoră.

În caz că angajatorul dumneavostră vă concediază individual (nu ERTE) pentru un motiv relaționat cu criza, semnalați situația Inspectiei Muncii spaniole!

Un nou bilanț sumbru

Autoritățile spaniole au anunțat, sâmbătă, că alte 832 de persoane infectate cu COVID-19 au decedat în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul fatalităților din Regat a ajuns la 5.690, iar raportarea a marcat cea mai neagră zi pentru Spania de la debutul pandemiei. (Detalii AICI)