Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Noi măsuri privind accesul pe teritoriul Cehiei pentru persoanele sosite din zonele roșii, inclusiv România. De când intră în vigoare decizia

Noi măsuri privind accesul pe teritoriul Cehiei pentru persoanele sosite din zonele roșii, inclusiv România. De când intră în vigoare decizia

Un articol de: Andrei Ștefan - 07 Noi 2020, 15:49
Noi măsuri privind accesul pe teritoriul Cehiei pentru persoanele sosite din zonele roșii, inclusiv România. De când intră în vigoare decizia Sursa Foto: Digi24 Externe

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile cehe au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul țării, pentru persoanele care sosesc din statele incluse în „zona roșie” din pricina numărului mare de infectări cu COVID-19. Din această listă face parte și România. Măsurile vor intra în vigoare la data de 9 noiembrie 2020, ora 00:00.

 

Noi măsuri privind accesul pe teritoriul Cehiei

 

Mai exact, persoanele care sosesc din statele considerate zone roșii (inclusiv România) trebuie să completeze, anterior intrării pe teritoriul Republicii Cehe, un formular de sănătate publică, disponibil la adresa: https://plf.uzis.cz/.

După completarea formularului, persoanele în cauză vor recepționa un e-mail de

confirmare, pe care trebuie să îl păstreze pentru a-l prezenta, la cerere, autorităților cehe.

Pe lângă obligația de completare a formularului, persoanele în cauză trebuie să transmită către direcția de sănătate publică din localitatea/regiunea domiciliul/locului de cazare din Republica Cehă, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu noul coronavirus, astfel:

* dacă testul a fost efectuat într-un stat UE sau într-un stat Schengen, anterior sosirii în Republica Cehă, acesta trebuie să fi fost prelevat cu maximum 72 de ore anterior sosirii și trebuie transmis către direcția de sănătate publică imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehe;

 * dacă testul este efectuat pe teritoriul Republicii Cehe, rezultatul va trebui transmis direcției de sănătate publică în termen de maximum 5 zile de la intrarea în Republica Cehă.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

Există și excepții de la obligativitatea prezentării unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Cehiei:

- persoanele a căror ședere într-un stat cu risc ridicat nu a depășit 12 ore în ultimele 14 zile;

- muncitorii transfrontalieri, elevii și studenții din statele vecine;

- persoanele care călătoresc pentru rezolvarea unor urgențe medicale, familiale, profesionale sau de afaceri și a căror ședere nu depășește 12 ore;

- persoanele aflate în tranzit prin Republica Cehă, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore.

De asemenea, autoritățile cehe permit intrarea cetățenilor străini doar în baza unui motiv întemeiat, respectiv pentru desfășurarea unei activități profesionale sau de afaceri (inclusiv muncitorii transfrontalieri), călătorii esențiale familiale, cele pentru obținerea de servicii medicale etc. Nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau de vizită, se mai precizează în comunicatul MAE.

 

Ministrul ceh al Sănătăţii, demis după ce a încălcat restricţiile anti-COVID

 

La sfârșitul lunii octombrie, Roman Prymula, ministru Sănătăţii din Cehia, a fost demis după ce a fost surprins încălcând măsurile pe care chiar el le-a luat împotriva noului coronavirus.

Roman Prymula a fost fotografiat săptămâna trecută de reporterul unui tabloid în momentul în care ieşea dintr-un restaurant care ar fi trebuit să fie închis în virtutea regulilor impuse pentru combaterea pandemiei de Covid-19, scrie AFP, citat de Agerpres.

„Preşedintele Milos Zeman îl va numi pe Jan Blatny în postul de ministru al sănătăţii joi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Zeman, Jiri Ovcacek, într-o postare pe Twitter.

Jan Blatny este hematolog pediatru şi director adjunct al unui spital din al doilea oraş ceh ca mărime, Brno, el neavând experienţă politică.

Amintim că Republica Cehă a decretat, la începutul lunii octombrie, o nouă stare de urgență, din cauza evoluției alarmante a pandemiei de COVID-19

Citeşte mai multe despre:   Cehia,   zona rosie,   noi restrictii