Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Norul de praf saharian care a ajuns în vestul Europei conține radiații provenite din testele nucleare efectuate de Franța în Algeria

Norul de praf saharian care a ajuns în vestul Europei conține radiații provenite din testele nucleare efectuate de Franța în Algeria

Un articol de: Beatris Ionita - 02 Mar 2021, 19:16
Norul de praf saharian care a ajuns în vestul Europei conține radiații provenite din testele nucleare efectuate de Franța în Algeria Sursa Foto: Adrian P.Y. Blumberg/ Unsplash Externe

Ultimul nor de praf saharian care s-a așternut asupra Europei a adus și o surpriză neplăcută. Chiar dacă este considerat inofensiv, nisipul saharian care a ajuns în vestul continentului în februarie 2021 conține un nivel semnificativ de radiații provenite din testele nucleare efectuate de Franța în Algeria cu mai bine de jumătate de secol în urmă.

Experții spun că praful saharian a adus cu el Cesium-137, un reziduu al fisiunii nucleare, generat în timpul exploziilor nucleare. Probele au fost colectate din regiunea Jura, aproape de granița Franței cu Elveția, la începutul lunii februarie.

Asociația pentru Controlul Radioactivității în Vest  monitorizează constant nivelul radiațiilor și a confirmat prezența acestora în Franță, însă a concluzionat că nu sunt periculoase pentru sănătate.

 

Presiunea ridicată a aerului din sud-estul Europei și cea mai scăzută Atlantic a dus la deplasarea  particulelor în Peninsula Iberică și Franța în Germania. Serviciul meteorologic german a stabilit că aproximativ 14 milioane de tone de praf saharian se aflau în atmosfera din Africa de Nord și Europa până pe 25 februarie. 

Potrivit ACRO, radiațiile vin de la testele nucleare derulate de Franța în deșertul algerian la începutul anilor ’60, când statul nord-african era un teritoriu francez. În total, Franța a derulat 17 teste nucleare în deșertul algerian între 1960 și 1966. 11 dintre aceste teste au avut loc după Acordurile de la Evian din 1962, care au pus capăt războiului de independență și celor 132 de ani de dominație colonială franceză.
 

Doliu în fotbalul românesc: a murit un fost campion!

Citeşte mai multe despre:   Franța,   Algeria,   praf saharian,   radiatii,   teste nucleare