Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Norvegia retrage pentru prima oară bani din Fondul Suveran, din cauza perioadei grele prin care trece

Norvegia retrage pentru prima oară bani din Fondul Suveran, din cauza perioadei grele prin care trece

Un articol de: - 07 Mar 2016, 19:52
Foto: adevarulfinanciar.ro Externe

Norvegia trece prin momente grele în ultimul timp. Din cauza deficitului bugetar, guvernul norvegian a decis să retragă 750 de milioane de dolari din Fondul Suveran, care a fost constituit în urmă cu 20 de ani, ca o "manta de vreme rea", fond care are un buget de aproximativ 826 de miliarde de dolari, potrivit The Independent.

Până în prezent, guvernul norvegian a pompat aproximativ 23 de miliarde de dolari anual în medie în respectivul vehicul financiar. În acest an, însă, este de așteptat ca executivul să retragă aproximativ 9,5 miliarde de dolari în vederea acoperirii necesarului de cheltuieli publice, susține Banca Centrală a Norvegiei.

Sumele de bani depuse în acest fond au fost adunate pe parcursul anilor din vânzarea de petrol sau gaze naturale.

Un oficial din cadrul Ministerului de Finanțe din Norvegia a declarat că această retragere de fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar a fost demult știută, dar că ea a venit mai devreme de cât se aștepta, din cauza scăderii prețului petrolului.

Banii strânși de guvernul norvegian au atins venituri maxime în anul 2008, atunci când un baril de petrol a atins 100 de dolari. În sistemul de sănătate, fondurile ajung la aproape 150.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie sau copil din țară.


Citeşte mai multe despre:   Norvegia ,   bani,   retragere
 
Loading...