Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Nou studiu despre COVID-19: Cât de sigură este întoarcerea elevilor la școală

Nou studiu despre COVID-19: Cât de sigură este întoarcerea elevilor la școală

Un articol de: George Lupu - 21 Mai 2020, 17:34
Nou studiu despre COVID-19: Cât de sigură este întoarcerea elevilor la școală Externe

Multe state europene și-au asumat redeschiderea școlilor, chiar dacă pandemia de COVID-19 nu a trecut încă. În acest condiții nu puțini sunt cei care se întreabă cât de sigură este revenirea elevilor în clase.  În Danemarca, școlile au fost deschise iar elevii încearcă să se adapteze cu noile reguli care descriu o nouă normalitate.  Elevii din diferite clase li se oferă o intrare separată, după care urmează un sistem unidirecționat spre și dinspre sălile de clasă, astfel încât să nu treacă unii pe lângă alții pe scări și pe coridoare.

Odată ajuns în clasă, fiecare copil are un birou dublu pentru ei înșiși, fapt ce asigură o distanță de doi metri unul de celălalt. În ceea ce privește perioadele de pauză, profesorii din Danemarca trebuie să devină ofițeri de poliție când vine vorba de menținerea regulilor de doi metri, scrie Euronews.

Belgia se alătură și ea, începând de joi multor altor state care au redeschis sau intenționează să redeschidă școlile primare și secundare - cu aceste condiții stricte, desigur. Dar, în alte țări, revenirea elevilor în clase este un subiect controversat, mai ales în Franța și Anglia.

Profesorii din aceste state sunt îngrijorați că elevii se vor infecta și vor ajuta la răspândirea noului coronavirus în rândul altor elevi elevi și, în final, membrilor familiei. De asemenea, aceștia susțin că este  imposibil să se păstreze distanța socială în rândul copiiilor mai mici astfel încât aceasta să fie una sigură

 

Ce spun studiile despre revenirea elevilor la școală în plină pandemie de COVID-19

 

Un document al Centrului Național de Cercetare și Supraveghere a Imunizării, care s-a concentrat pe cazurile de COVID-19 din școlile din Țara Galilor, spune că „elevii nu sunt principalii factori ai răspândirii COVID-19 în școli sau în comunitate”. Grupul a declarat că rezultatele sale sunt în conformitate cu alte studii care au ilustrat o răspândire limitată în rândul copiilor și de la copii la adulți. La fel ca în cazul informațiilor generale despre noul coronavirus, există și în această privință cantități din ce în ce mai mari de date și dovezi, dar până în prezent nu există răspunsuri concludente.

Din această cazuză nu toate țările permit elevilor să se întoarcă la clase. Italia, de exemplu, a spus că elevii nu vor mai reveni la școală decât în ​​septembrie.

Însă, există riscuri și pagube cauzate de amânarea redeschiderii școlilor. Dacă unitățile școlare sunt închise și îngrijirea copiilor limitată, mulți părinți pur și simplu nu pot merge la muncă. Un studiu din 2009 care modelează efectele închiderii tuturor școlilor și centrelor oficiale de îngrijire de zi pentru o lună de zile a pus costul la 0,1-0,3% din PIB. Închiderea prelungită nu va ajuta la recuperare.

 

Când se vor întoarce elevii din România la școală

 

În România elevii se vor întoarce la școală abia la toamnă, asta dacă pandemia de COVID-19 o va permite. Doar cei din anii terminali care urmează să susțină examenul de capacitate și bacalaureatul vor avea posibilitatea să asiste la cursuri de pregătire în luna iunie.Pentru aceștia regulile sunt însă foarte stricte.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că vor exista ore de pregătire pentru elevi, înaintea celor două examene. Pentru acestea regulile de acces vor fi similare cu ele ale accesului la probele scrise, iar timpul petrecut în clase de către elevi va fi de 50 de minute, urmate d ecâte o pauză de 10 minute, în care este recomandat ca adolescenții să nu socilalizeze cu alte grupuri.

Anul acesta elevii din clasele a VII-a și a XII-a vor susține examenele în luna iunie, Evaluarea Națională având loc la data de 15 iunie, examenul de Bacalaureat la data de 22 iunie, așa cum a explicat ministrul Educației, Monica Anisie.

 

Citeşte mai multe despre:   Danemarca,   COVID-19,   Belgia,   Italia,   Monica Anisie