Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Nou templu maiaș acoperit cu măști ale zeului-soare, descoperit în jungla din Guatemala (VIDEO)

Nou templu maiaș acoperit cu măști ale zeului-soare, descoperit în jungla din Guatemala (VIDEO)

Un nou templu dedicat zeului-soare din cultura maiașă a fost descoperit recent în jungla din Guatemala. Descoperirea a fost anunțată joi de către arheologul Stephen Hudson de la Universitatea Brown.

Acum 16 secole, Templul Soarelui Nopții era un far roșu-sângeriu ce putea fi văzut de la mulți kilometri depărtare, împodobit cu măști gigantice reprezentându-l pe zeul-soare maiaș sub formă de rechin, băutor de sânge și jaguar, relatează National Geographic într-un articol publicat vineri.

După ce a fost mult timp pierdut în junga din Guatemala, templul se arată în sfârșit arheologilor și le dezvăluie noi indicii despre regatele rivale ale culturii maiașe.

Spre deosebire de imperiile relativ centralizate ale aztecilor și incașilor, civilizația maiașă – care se întindea pe mare parte din actualele teritorii ale Guatemalei, Belize și regiunii Yucatam din Mexic – era cu conglomerat de orașe-stat slab centralizat.

El Zotz, unde se află templul descoperit recent, era unul din regatele mai mici ale civilizației maiașe. Primele indicii ale existenței Templului Soarelui Nopții au fost descoperite în 2010, în să abia acum au reușit arheologii să excaveze lucrările de artă care îl decorează, măști unice ale zeului-soare.

În vremurile civilizației maiașe, templul era pictat în nuanțe aprinse de roșu, ceea ce îl făcea deosebit de impresionant la răsărit și apus.

Deocamdată, numai 30 la sută din suprafața sa a fost descoperită, astfel că arheologii se așteaptă să găsească și mai multe obiecte interesante în curând.


Nou templu maiaș, descoperit în Guatemala
Embed: