Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Noua Caledonie a respins la limită desprinderea de Franța, potrivit rezultatelor parțiale de la referendumul pentru independență

Noua Caledonie a respins la limită desprinderea de Franța, potrivit rezultatelor parțiale de la referendumul pentru independență

Un articol de: Vladimir Ionescu - 04 Oct 2020, 16:41
Noua Caledonie a respins la limită desprinderea de Franța, potrivit rezultatelor parțiale de la referendumul pentru independență foto: Hepta.ro / Abaca Press / Blondet Eliot/ABACA Externe

Alegătorii din Noua Caledonie au respins la limită independența de Franța, la referendumul desfășurat duminică în arhipelagul din Pacific, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 70% dintre voturi, transmite Euronews.

Referendum pentru independență în Noua Caledonie, rezultate parțiale: Alegătorii au respins desprinderea de Franța

 

Peste 180.000 de alegători au fost invitați să răspundă la următoarea întrebare: „Doriți ca Noua Caledonie să obțină suveranitate deplină și să devină independentă?”.

Potrivit rezultatelor parțiale, tabăra „nu” ar fi obținut 53,3% dintre voturile valabil exprimate și este de așteptat să câștige în final, deși cu o majoritate redusă comparativ cu cea din 2018, când primea 56,7% dintre voturi.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a salutat rezultatul, cu un „profund sentiment de recunoștință”, în timpul unui discurs susținut la Palatul Elysee.

„Votanții s-au exprimat, majoritatea și-au confirmat dorința de a păstra Noua Caledonie în Franța. Ca șef de stat, salut acest semn de încredere în republică, cu un profund sentiment de gratitudine. Totodată, primesc rezultatele sale cu smerenie”, a subliniat Emmanuel Macron.

Noua Caledonie a avut propriul său congres și propria administrație locală în ultimii 30 de ani, dar conducerea franceză este considerată de către poporul indigen melanezian, cunoscut drept Kanak, ca fiind o extensie a coloniasmului francez.

Melanezienii constituie puțin sub 40% din populația arhipelagului, în timp ce etnicii europeni și sud-asiatici formează restul de 60%. Totodată, printre rezidenți se numără și migranți ceva mai recenți din Franța și din alte insule ale Pacificului.

Alegătorii au respins desprinderea de Franța și la referendumul din 2018, dar încă un referendum ar putea avea loc în 2022.

Noua Caledonie a devenit franceză în 1853, în timpul domniei Împăratului Napoleon al III-lea, nepotul și moștenitorul lui Napoleon, și a fost folosită timp de decenii drept o colonie cu rol de închisoare. A devenit un teritoriu de peste mări după Al Doilea Război Mondial, iar în anul 1957 toți melanezienii au primit cetățenie franceză.După 9 ani de căsnicie, au găsit un cadou nedesfăcut. Este IREAL ce au descoperit. Totul s-a schimbat din acel moment

 
Citeşte mai multe despre:   Noua Caledonie,   Franța