Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Noua ordine infracţională: Trafic la nivel înalt cu materialele sanitare din China. Cum au ajuns în Cehia măştile destinate Italiei (FOTO)

Noua ordine infracţională: Trafic la nivel înalt cu materialele sanitare din China. Cum au ajuns în Cehia măştile destinate Italiei (FOTO)

Un articol de: George Lupu - 02 Apr 2020, 15:56
Noua ordine infracţională: Trafic la nivel înalt cu materialele sanitare din China. Cum au ajuns în Cehia măştile destinate Italiei (FOTO) Externe

Odată cu numărul tot mai mare de persoane infectate cu coronavirus în Europa, China încearcă să sprijine cât poate bătrânul continent. Cu toate acestea, sabotajul vine chiar dinspre Beijing, existând filiere bine organizate care fac trafic cu produse sanitare, inclusiv deturnate din ajutorul de stat. Sunt demne de remarcat recentele evenimentele din Republica Cehă.

Sute de mii de măști de față au fost confiscate recent de poliția cehă în cadrul unei operațiuni anti-trafic vizând un importat om de afaceri chinez, în strânse legături cu Beijingul.

China îşi dă cu stângul în dreptul

Pe 16 martie, poliția a cercetat un depozit al unei companii private din orașul Lovosice, din nord-vestul Cehiei, unde a confiscat 680.000 de măști și 28.000 de ventilatoare. Aproximativ 100.000 de măști erau etichetate drept ajutor al Crucii Roșii Chineze pentru Italia.

Produsele medicale au fost importate de omul de afaceri ceho-chinez Zhou Lingjian, o figură proeminentă în operațiunile de lobby pentru regimului chinez în Cehia, scrie Aktuálně.cz.

El conduce, printre altele, portalul Prague Chinese Times, este  președintele Asociației de imigranți din Qingtian şi coproprietar al CTE CARGO Sped, o companie asociată cu CTE International. Zhou Lingjian fost chiar membru al delegației președintelui ceh Miloš Zeman în timpul călătoriei sale în China. Mai mult, după cum indică mass-media, el este o figură puternic asociată cu Partidul Comunist Chinez (CPC).


Zhou Lingjian (stânga) la Confeinţa Chinezilor de pretitindeni organizată la Beijing în 2018

Speculă pe banii guvernului

Sutele de mii de măști importate de Zhou Lingjian au fost oferite unui distribuitor ceh, care a încercat apoi să le vândă guvernului  cu un preţ dublu.

Atunci, poliţia cehă a intrat pe fir. Nu este clar încă ce căutau în Cehia cele 100.000 de măşti destinate Italiei. Cert este că ajutoarele către Italia au plecat în acelaşi timp cu marfa adusă de Zhou Lingjian. Numai că din ajutoarele oferite de Beijing s-a mai pierdut pe drum…  

Potrivit ambasadei italiei, echipamentul de protecție găsit în depozit a fost furat și, conform informațiilor furnizate de autoritățile cehe, grupul infracțional organizat al lui Zhou Lingjian e responsabil pentru acest lucru.

Asociaţii lui Zhou Lingjian au declarat că au vrut să trimită marfa în Italia dar s-au închis frontierele. Lucru neadevărat deoarece tranportul de marfă este permis. Între timp oficialii cehi au returnat italienilor măştile ce le erau destinate. În contextul mărfii deturnate dinspre Italia amintim că ministrul italian Luigi de Maio acuzase România de deturnarea unor măşti destinate ţării sale. Uterior, ambasada Italiei la Bucureşti a comunicat că nu există nicio plângere oficială cu privire la acest lucru, iar colaborarea dintre cele două ţări nu este pusă la îndoială.

Cifrele coronavirusului

Până în prezent pandemia a făcut în Italia peste 13.000 de victime. Numărul cazurilor de coronavirus din Peninsulă a depăşit 110.000, dintre care 4000 sunt în stare critică.

În Cehia s-au înregistrat până acum 3604 cazuri, dintre care 40 de morţi. Guvernul de la Praga a decis închiderea graniţelor din 16 martie, iar din 18 martie a interzis ieşirea cetăţenilor din case fără mască de protecţie.  

 

Citeşte mai multe despre:   Italia,   China,   Republica Cehă,   Cehia