Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Noul premier din Republica Moldova le cere judecătorilor de la Curtea Constituțională să-și prezinte demisiile! Maia Sandu: ”Dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituție”

Noul premier din Republica Moldova le cere judecătorilor de la Curtea Constituțională să-și prezinte demisiile! Maia Sandu: ”Dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituție”

Un articol de: Vladimir Ionescu - 15 Iun 2019, 15:39
Noul premier din Republica Moldova le cere judecătorilor de la Curtea Constituțională să-și prezinte demisiile! Maia Sandu: ”Dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituție” foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru Externe

Premierul moldovean Maia Sandu le-a solicitat judecătorilor de la Curtea Constițională de peste Prut să-și prezinte imediat demisiile, deși aceștia au anulat hotărârile luate săptămâna trecută împotriva noii majorități de la Chișinău.

„Judecătorii Curții Constituționale își continuă delirul, făcând de rușine pe plan național și internațional instituția pe care o reprezintă. 

Chiar dacă a adoptat dispozitivul hotărârii în care a indicat că își revizuiește și anulează toate actele emise între 7 și 9 iunie a.c., în comunicatul de presă Curtea Constituțională menționează că «La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”»”, a spus noul premier moldovean.

În acest context, Maia Sandu a subliniat că judecătorii Curții n-au recunoscut că au participat la încercarea disperată a lui Plahotniuc de a se menține „ilegal” la putere. Această abordare, spune ea, este „inadmisibilă”.

„În esență, Curtea, în loc să recunoască faptul că a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova.

Calific această abordare ca fiind inadmisibilă din perspectiva respectului față de Legea Supremă a statului. Curtea Constituțională trebuie să adopte acte în conformitate cu prevederile literei și spiritului Constituției, și nicidecum în baza deciziilor și comportamentului actorilor politici din țară.

În același timp, le solicit judecătorilor Curții să-și prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituția Republicii Moldova și cetățenii acestei țări”, a spus Maia Sandu.

Declarația noului prim-ministru de peste Prut vine în contextul în care judecătorii Curții Constituționale din Republica Moldova au anulat hotărârile luate săptămâna trecută împotriva noii majorități de la Chișinău. (Detalii AICI)

Citeşte mai multe despre:   Maia Sandu,   Republica Moldova