Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Primarul uneia dintre cele mai afectate localități din Italia: 'Statistic, numărul real de decese pentru Covid-19 este de cel puțin 4 ori mai mare decât numărul oficial. Dacă toată lumea ar fi infectată, 600.000 de persoane ar muri'

Primarul uneia dintre cele mai afectate localități din Italia: 'Statistic, numărul real de decese pentru Covid-19 este de cel puțin 4 ori mai mare decât numărul oficial. Dacă toată lumea ar fi infectată, 600.000 de persoane ar muri'

Un articol de: Traian Avarvarei - 26 Mar 2020, 17:26
Foto: Pacient cu COVID-19 (sursă: hepta.ro) Externe

În Nembro, provincia Bergamo, municipalitatea cea mai afectată de Covid-19 în raport cu populația, străzile sunt aproape pustii, traficul absent, iar liniștea stranie este uneori întreruptă de sirena unei ambulanțe.

În localitatea cu doar 11.500 de persoane, fiecare membru al comunității primește în mod continuu știri pe care nu a dorit niciodată să le audă.

În fiecare zi pierdem oameni care au făcut parte din viața noastră și din comunitatea noastră’, spune primarul Caludio Cancelli pentru Corriere della Sera.

Nu știm exact câți oameni au fost infectați, dar știm că numărul deceselor atribuite în mod oficial Covid-19 este de 31’, afirmă Luca Fileesti, directorul general al Centrului Medical Santostino.

De aici a pornit ideea unui studiu inedit. Cei doi, nefiind satisfăcuți de rapoartele trimise de autoritățile centrale, au decis să analizeze media deceselor din municipalitatea lor din anii precedenți, în perioada ianuarie - martie. 

Nembero ar fi trebuit să aibă - în condiții normale - aproximativ 35 de decese. 158 de persoane au fost înregistrate în acest an de către birourile municipale. Aceasta înseamnă cu 123 mai mult decât media. Nu mai mult de 31, așa cum ar fi trebuit să fie în conformitate cu numărul oficial al epidemiei de coronavirus’, spun cei doi.

Diferența este enormă și nu poate fi o abatere statistică simplă. Practic, numărul deceselor este de patru ori mai mare decât numărul atribuit oficial coronavirusului.

Statisticile demografice au constantarea lor și mediile anuale se schimbă doar atunci când apar fenomene complet „noi”. În acest caz, numărul de decese anormale în comparație cu media înregistrată de Nembro în perioada de timp luată în considerare este de 4 ori mai mare decât numărul atribuit oficial Covid-19. Dacă se face o comparație între decesele care au avut loc și aceeași perioadă din anii precedenți, anomalia este și mai evidentă: Există un vârf de decese „altele” în concordanță cu cel al deceselor oficiale de la Covid-19’, susțin primarul Cancelelli și directorul general al Centrului Medical Santostino.

În ipoteza că toți cetățenii din Nembro au contactat virusul, mulți dintre ei neștiind acest lucru întrucât foarte mulți oameni sunt asimptomatici, 158 de decese ar echivala cu o rată a mortalității de 1%.

Aceasta este exact rata de mortalitate estimată și măsurată pe nava de croazieră Princess Diamond și în Coreea de Sud. 

Am făcut exact același calcul pentru municipalitățile Cernavsco sul Naviglio (Mi) și Pesaro, utilizând exact aceeași metodologie. În Cernavusco, numărul deceselor anormale este de 6.1 ori mai mare decât cel atribuit în mod oficial lui Covid-19, la fel și în Pesaro, tot de 6.1 ori. Dar și mai uluitoare sunt cifrele de la Bergamo, unde raportul atinge 10.4’, susține primarul localității italiene Nembro.

Este extrem de rezonabil să ne gândim că aceste decese excesive sunt în mare parte persoane în vârstă sau fragile care au murit acasă sau în centre rezidențiale, fără a fi spitalizate și fără a fi testate pentru a se verifica dacă au fost efectiv infectate cu Covid-19’, mai arata cei doi.

Aceștia mai spun ca orașul Nembro ar fi atins imunizarea în masa, dat fiind declinul ratei de imbolnavire din ultimele zile.

Într-o anumită măsură, Nembero reprezintă ceea ce s-ar întâmpla în Italia dacă toată lumea ar fi infectată cu coronavirus, Covid-19: 600,000 de persoane ar muri. 

Numărul din Nembo sugerează, de asemenea, că trebuie să luăm aceste decese oficiale și să le multiplicăm cu cel puțin 4 pentru a avea impactul real al Covid-19 în Italia, în acest moment’, spun cei doi italieni.

Sugestia lor  este de afi luate datele municipalităților individuale în care au existat cel puțin 10 de decese oficiale din cauza Covid-19 și verificat dacă acestea corespund unor decese reale.

'Teama noastră este că nu numai numărul de persoane infectate a fost subestimat în mare măsură din cauza numărului redus de teste, ci si cel al morților’, mai spun aceștia.

'Ne aflăm în mijlocul unui eveniment epocal și pentru a-l combate avem nevoie de date credibile privind realitatea situației, dezvăluite în mod transparent în rândul tuturor experților și persoanelor care trebuie să gestioneze criza în mod responsabil. Pe baza acestor date putem înțelege și decide ce este corect să facem atunci când este necesar', conchid Claudio Cancelelli si Luca Fileesti.

Citeşte mai multe despre:   Italia