Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O bază militară secretă, îngropată sub calota glaciară din Groenlanda, ar putea provoca un dezastru ecologic în următorii ani (VIDEO)

O bază militară secretă, îngropată sub calota glaciară din Groenlanda, ar putea provoca un dezastru ecologic în următorii ani (VIDEO)

Un articol de: - 14 Aug 2016, 10:22
O bază militară secretă, îngropată sub calota glaciară din Groenlanda, ar putea provoca un dezastru ecologic în următorii ani (VIDEO) Foto: strangesounds.org Externe

Un proiect militar conceput de SUA pentru a se apăra de amenințările Războiului Rece a fost scos la iveală după zeci de ani prin voința naturii.

“Proiectul viermele de gheaţă”, îngropat undeva sub calota glaciară din Groenlanda, avea ca scop construcția unor tunele speciale, de unde, la nevoie, puteau fi lansate rachete nucleare spre Uniunea Sovietică, potrivit evz.ro. Baza, construită în anii 60, nu a fost însă niciodată folosită.

Descoperirea a declanșat o alertă de gradul zero din cauza riscului ecologic pe care îl presupune.

Americanii au abandonat baza din cauza efectelor schimbărilor climatice, structura acesteia fiind fisurată în urma mișcării ghețarilor. Astfel, există riscul ca deșeuri radioactive, precum și alte substanțe chimice peroculoase să contamineze apele din zonă.

Potrivit cercetătorilor, baza aflată la 125 de mile de coasta Groenlandei, conţine 9.200 de tone de deşeuri radioactive şi 20.000 de tone de substanţe chimice foarte periculoase pentru mediu. De asemenea, infrastructura foarte uzată a bazei se întinde pe o suprafaţă similară cu cea pe care se desfăşoară 100 de terenuri de fotbal.

Potrivit unui raport publicat de Geophysical Research Letters, locul, cunoscut drept Baza Secolului (Camp Century), în mai puțin de 75 de ani s-ar putea declanșa un dezastru ecologic în zonă.

Responsabilitatea pentru curățarea zonei ar putea reveni, teroetic guvernelor din SUA și Danemarca, întrucât, din punct de vedere legal, baza a fost construită cu aprobarea acestor administrații.

Cercetătorii au cerut sprijinul financiar reprezentanţilor NATO şi guvernului Danemarcei, dar susţin că au fost refuzaţi.

The U.S. Army's Top Secret Arctic City Under the Ice! "Camp Century" Restored Classified FilmScandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Citeşte mai multe despre:   baza militara,   SUA