Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O forță de reacție rapidă a NATO va fi operativă de la 1 ianuarie

O forță de reacție rapidă a NATO va fi operativă de la 1 ianuarie

Un articol de: - 02 Dec 2014, 21:41
O forță de reacție rapidă a NATO va fi operativă de la 1 ianuarie Foto: france24.com Externe

Alianța Nord-Atlantică a anunțat marți, după reuniunea miniștrilor de externe din statele membre, că o nouă forță de reacție rapidă va fi operativă de la 1 ianuarie 2015.

Aceasta va avea un caracter provizoriu până la constituirea forței convenite la ultimul summit al NATO, transmite agenția EFE.

De asemenea, la reuniune s-a convenit menținerea unei prezențe continue a NATO în flancul estic al Alianței pe tot parcursul anului viitor.

„Este cea mai substanțială sporire a apărării noastre de la sfârșitul Războiului Rece”, a afirmat într-o conferință de presă secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, adăugând că noua forță de reacție rapidă va avea misiunea să răspundă 'oricărei amenințări, indiferent de unde va proveni'.

La summitul Alianței, desfășurat în luna septembrie în Țara Galilor, liderii celor 28 de state membre au aprobat un Plan de Reacție Rapidă (Readiness Action Plan — RAP) ce cuprinde măsuri de sporire a capacității de mobilizare a resurselor militare în eventualitatea unei situații de criză, decizie luată în contextul implicațiilor strategice ale acțiunilor Rusiei în Ucraina și al amenințărilor provenite din Orientul Mijlociu.


Citeşte mai multe despre:   NATO