Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O judecătoare federală de la Washington a ordonat publicarea unor înregistrări cu proceduri de alimentare forțată la Guantanamo

O judecătoare federală de la Washington a ordonat publicarea unor înregistrări cu proceduri de alimentare forțată la Guantanamo

Un articol de: - 04 Oct 2014, 10:57
O judecătoare federală de la Washington a ordonat publicarea unor înregistrări cu proceduri de alimentare forțată la Guantanamo Foto: radio.uchile.cl Externe

O judecătoare federală de la Washington a ordonat, vineri, publicarea a 28 de înregistrări video clasificate care prezintă proceduri de alimentare forţată la Guantanamo, în pofida opunerii administraţiei Obama, relatează AFP.

Decizia judecătoarei Gladys Kessler survine cu două zile înainte de deschiderea unei audieri-cheie cu privire la procedura controversată de alimentare pe sondă a greviştilor foamei de la Guantanamo şi mulţumeşte 16 instituţii de presă care cereau publicarea unor înregistrări video filmate în această închisoare.

În aceste înregistrări video apar imagini şi cu sirianul Abu Dhiab, încătuşat, aşezat pe un scaun utilizat pentru alimentarea forţată şi cu o sondă în nas, prin care este hrănit, a anunţat Eric Lewis, unul dintre cei cinci avocaţi care au vizionat înregistrările.

Abu Dhiab, un sirian închis din 2002 fără a fi inculpat sau judecat şi pe care autorităţile americane îl consideră din 2009 eliberabil, a depus plângere pentru încetarea alimentării forţate, pe care o consideră "inumană". Procesul urmează să se deschidă luni în faţa judecătoarei Kessler.

"Din punctul nostru de vedere, este extrem de dureros şi inutil", a mai declarat pentru AFP Eric Lewis, care s-a declarat "mulţumit de decizie, ce găseşte un echilibru între probleme legate de securitate şi dreptul public ca aceste înregistrări video tulburătoare să fie văzute".

Judecătoarea, numită de preşedintele democrat Bill Clinton, a luat deja, joi, o decizie împotriva administraţiei americane, refuzând ca audierea cu privire la alimentarea forţată să aibă loc cu uşile închise, aşa cum solicitase Parchetul.

Departamentul american al Justiţiei a anunţat că "analizează această decizie şi reflectează la opţiuni".

Citeşte mai multe despre:   Washington,   înregistrări