Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O nouă schismă în Ortodoxie: Patriarhia Moscovei întrerupe "comuniunea administrativă" cu Biserica Ortodoxă a Greciei / Patriarhia Română se ferește să se pronunțe asupra acestui subiect tensionat

O nouă schismă în Ortodoxie: Patriarhia Moscovei întrerupe "comuniunea administrativă" cu Biserica Ortodoxă a Greciei / Patriarhia Română se ferește să se pronunțe asupra acestui subiect tensionat

Un articol de: Redacția B1.ro - 18 Oct 2019, 15:34
Externe

Zilele acesta lumea ortodoxă este în mare fierbere. Dincolo de pereții tăcuți ai bisericilor, capii lumii ortodoxe pregătesc o nouă schismă.

Luând act de faptul că Biserica Ortodoxă a Greciei a recunoscut nou-înființata Biserică Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Epifani și aflată sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse anunță, pe site-ul său oficial că rupe comuniunea administrativă cu Biserica Ortodoxă a Greciei și interzice credincioșilor săi să mai meargă în pelerinaje în eparhiile conduse de episcopii greci care au recunoscut noua și „schismatica” Biserică a Ucrainei.

Deși textul comunicatului este diplomatic, anunțând o semi-schismă, doar ruperea comuniunii administrative, totodată se interzice și împreună-slujirea clericilor ortodocși ruși cu clericii din eparhiile grecești sus-menționate. Cu alte cuvinte, este o schismă în toată regula, dar care nu e pronunțată în mod oficial și precis. Patriarhia Moscovei dă, prin acest comunicat, un semnal altor Biserici ortodoxe care ar dori să o urmeze pe cea a Greciei și să recunoască și ele pe „schismaticii ucraineni”.

O altă lovitură, foarte dureroasă, este dată pelerinajelor în Grecia și Ucraina care, se știe, aduc venituri foarte consistente celor în cauză.

Firește, pe temeiul unor surse din interior, Patriarhia Română rămâne imparțială, „ca tot românul”, așteptând să vadă dincotro bate vântul mai puternic. Tot, pe surse, se pare că Patriarhul Daniel a dat ordinsă se păstreze tăcerea pe acest subiect, până la clarificarea situației, adică să se aștepte rezultatul înfruntării dintre Moscova și Atena-Constantinopol.

 
Loading...