Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O nouă strategie în lupta cu COVID-19, în Suedia. Executivul poate lua măsuri mai stricte, inclusiv amenzi mai dure

O nouă strategie în lupta cu COVID-19, în Suedia. Executivul poate lua măsuri mai stricte, inclusiv amenzi mai dure

Un articol de: Andrei Ștefan - 08 Ian 2021, 16:41
O nouă strategie în lupta cu COVID-19, în Suedia. Executivul poate lua măsuri mai stricte, inclusiv amenzi mai dure FOTO: Pixabay.com Externe

Suedia a votat vineri o lege care acordă temporar guvernului noi puteri în lupta împotriva virusului COVID-19, permiţându-i, printre altele, să închidă restaurante şi centre comerciale pentru prima oară de la debutul pandemiei.

 

Suedia, o nouă strategie în lupta cu COVID-19

 

Deși modelul suedez de luptă cu pandemia a fost dat ca exemplu inclusiv de către OMS, al doilea val de infectări s-a dovedit mai puternic, făcând din Suedia una din cele mai afectate țări din Europa - numărul deceselor din cauza COVID-19 se ridică în prezent la niveluri apropiate recordurilor din primăvară.

Noua lege va permite de acum executivului să adopte măsuri restrictive în zone ţintite şi să impună amenzi şi sancţiuni în cazul nerespectării restricţiilor, o noutate pentru această țară.

Concret, guvernul poate decide să închidă magazine, centre comerciale sau să restricţioneze transportul public, ori să limiteze numărul de persoane cărora li se permite să se adune în anumite locuri publice.

Legea nu permite în schimb izolarea populaţiei la domiciliu.

„Am avut o vară cu o propagare redusă a infecţiei, apoi a început munca în toamnă", a afirmat ministrul sănătăţii, Lena Hallengren, precizând de ce abia acum se iau astfel de măsuri stricte, când țara a funcționat până acum fără lockdown şi aproape fără măsuri coercitive.

„În situaţii foarte grave, guvernul va putea să decidă cu privire la măsuri mai extinse pentru a preveni aglomeraţia. Asta include închiderea magazinelor, a transportului public, a centrelor comerciale şi a altor tipuri de activităţi economice care intră sub incidenţa noii legi”, a mai spus aceasta.Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Referitor la purtarea măştii, aceasta nu a fost recomandată nicăieri în spaţiul public.

Suedia, cu circa 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 480.000 de cazuri de coronavirus şi 9.262 de decese, potrivit celui mai recent bilanţ raportat joi de Agenţia pentru sănătatea publică.

 

Suedia, oferită ca model de către OMS, în lupta cu virusul COVID-19

 

În primul val al pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lăudat statul suedez, catalogându-l drept un ”model de urmat” în lupta împotriva noului cronavirus, în ciuda faptului că nu a impus restricții dure în încercarea de a opri propagarea virusului.

„Sunt lucruri de învăţat de la această ţară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetăţenilor”, a declarat, miercuri, dr. Mike Ryan, expert în urgențe al OMS, notează New York Post.

Acesta a precizat că, în loc de izolare, Suedia „a implementat o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire”.

Deși Suedia a închis formele de învătământ superioare și a interzis întâlnirile a peste 50 de persoane, premierul Stefan Löfven a preferat să se bazeze pe simțul responsabilității civice a oamenilor, cerându-le (mai degrabă decât să le ordone) să evite călătoriile neesențiale, să lucreze de la acasă și să rămână în interior dacă au peste 70 de ani sau se simt rău.

„Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii şi capacitatea şi voinţa acestora de a implementa auto-distanţarea socială şi auto-reglementarea și au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populaţia”, a subliniat dr. Mike Ryan.

„Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a concluzionat expertul.

Ulterior, Suedia s-a confruntat cu o creștere a numărului de cazuri.

Citeşte mai multe despre:   Suedia,   restrictii anti-COVID-19