Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O parte din mercenarii ruși reținuți în Belarus susțin că se îndreptau spre Istanbul pentru a vizita Hagia Sophia

O parte din mercenarii ruși reținuți în Belarus susțin că se îndreptau spre Istanbul pentru a vizita Hagia Sophia

Un articol de: Vladimir Ionescu - 03 Aug 2020, 18:38
O parte din mercenarii ruși reținuți în Belarus susțin că se îndreptau spre Istanbul pentru a vizita Hagia Sophia foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Câțiva dintre cei 33 de mercenari ruși reținuți în Belarus le-au spus anchetatorilor că se îndreptau către Istanbul pentru a vedea Hagia Sophia, i-a transmis șeful comitetului bielorus de investigații președintelui Aleksandr Lukașenko, potrivit The Moscow Times.
 

O parte din mercenarii ruși reținuți în Belarus susțin că mergeau să viziteze Hagia Sophia


 

Autoritățile din Belarus au reținut bărbații săptămâna trecută, sub acuzația că ar fi complotat să destabilizeze țara înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august. Dacă 32 dintre ei au fost reținuți într-o operațiune a contraspionajului și a poliției pentru acțiuni speciale la Minsk, un al 33-lea a fost preluat în custodie în sudul țării.

Rusia a reacționat rapid și a cerut eliberarea lor imediată, susținând că bărbații erau doar în tranzit prin Belarus și nu aveau nicio intenție de a se implica în afacerile interne ale țării. În plus, reprezentanții Kremlinului le-au adus aminte omologilor de la Minsk de relația de aliați dintre cele două state.

În problemă a intervenit și Kievul, care a cerut extrădarea a 28 dintre bărbații reținuți, pe motiv că aceștia ar fi fost implicați în luptele de pe frontul din estul Ucrainei. De altfel, despre cei reținuți s-a scris că ar face parte din Grupul Wagner, o companie militară cvasi-privată care promovează obiectivele de politică externă ale Rusiei în mai multe zone de conflict de pe mapamond, precum Siria, Libia și, așadar, Ucraina.

Suspecții au oferit mărturii contradictorii în timpul interogatoriilor, cu „mai puțin de jumătate” spunând că grupul plănuia să zboare de la Minsk, la Istanbul, în timp ce restul au numit „destinații complet diferite”, i-a spus Ivan Noskevich lui Aleksandr Lukașenko, într-o întâlnire transmisă sâmbătă de postul de televiziune Belarus 1.

Mai mult decât atât, nici măcar cei care au indicat Turcia drept destinație nu au avut versiuni identice. Noskevich a precizat că bărbații au oferit rațiuni diferite pentru călătoria la Istanbul – dacă unii au susținut că voiau să meargă în vacanță, alții au spus că doreau să lucreze ca paznici acolo, iar restul au declarat că voiau să viziteze Sfânta Sofia, recent reconvertită în moschee de regimul Erdogan.

The Moscow Times amintește că, în anul 2018, doi suspecți pentru tentativa de a-l otrăvi pe fostul spion Serghei Skripal în Marea Britanie declarau pentru presa rusă de stat că pur și simplu vizitau orașul Salisbury, cu dorința de a vedea catedrala „faimoasă pe tot globul”.
 

„Este clar că grupul avea alte scopuri”, spun anchetatorii bieloruși


 

Șeful comitetului bielorus de investigații a mai declarat că, deși într-adevăr membrii grupului și-au cumpărat bilete de avion către Istanbul, nu au mai ajuns niciodată la aeroport.

„Nu a existat (n.r. – niciun plan pentru) Istanbul și nu putea să existe. Este clar că grupul a avut alte scopuri”, susține Noskevich.UN ADEVĂRAT MIRACOL! S-a dus cu iubitul său necredincios la mormântul Părintelui Arsenie Boca. Când au ajuns acolo, ceva cu totul NEAȘTEPTAT i s-a întâmplat tânărului

Publicația citată mai notează că rușii au tot folosit Belarusul drept punct de tranzit către alte țări, în condițiile în care propria lor țară a ținut avioanele la sol ca răspuns la criza COVID-19.

Lukașenko este în fața celei mai complicate runde de alegeri prezidențiale din cei 26 de ani petrecuți la putere. Scrutinul din 9 august vine pe fondul unor proteste de amploare, care au izbucnit ca reacție la faptul că principalii rivali ai președintelui în exercițiu au fost încarcerați și împiedicați să se înscrie în cursa electorală, cu mulțimi de manifestanți adunându-se în spatele soției unuia dintre contracandidații trimiși la închisoare.