Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O postare pe Facebook a dus la moartea a 272 de persoane în Sudanul de Sud

O postare pe Facebook a dus la moartea a 272 de persoane în Sudanul de Sud

Un articol de: - 12 Iul 2016, 23:33
O postare pe Facebook a dus la moartea a 272 de persoane în Sudanul de Sud Foto: wdn.com.ng Externe

O postare falsă pe contul de Facebook al prim-vicepreședintelui din Sudanul de Sud, Riek Machar, a dus la moartea a 272 de persoane, în contextul reluării luptelor dintre taberele rivale, informează the-star.co.ke.

Ambasada țării din Nairobi a comunicat faptul că James Gatdet, un oficial din administrația comună, ar fi transmis armatei lui Machar, printr-un update la cont, că acesta a fost reținut la palat de forțele președintelui Salva Kiir. Ambasadorul Chol Ajongo a declarat că această informație a determinat armata să răspundă, declanșând lupta din capitala Juba.

În cadrul unei conferințe de presă, Ajongo a susținut că, pe 8 iulie, Gatdet a împrăștiat zvonuri potrivit cărora liderul Riek Machar a fost arestat. Acest lucru nu era adevărat, Machar fiind în acele momente într-o reuniune la palat cu președintele Kiir, vicepreședintele James Wani și alți oficiali guvernamentali.

”Armata de Eliberare a Sudanului de Sud a început să atace forțele guvernamentale de la palat și au ucis soldați nevinovați”, a mai declarat Ajongo.
Acesta a precizat că, după ce mesajul a fost publicat, un membru al trupelor lui Machar a forțat intrarea în palat. Faptul că i s-a negat accesul a dus la o confruntare.

”Unul dintre ofițeri a venit la palat și a încercat să intre în sala în care avea loc întrunirea. Nu i s-a dat voie să intre în clădire. Apoi, el a împușcat un ofițer și lupta s-a declanșat. Președintele Kiir i-a protejat viața lui Machar până la 11.40 p.m., când acesta personal a avut grijă ca o escortă armată să-l ia și să-l ducă în siguranță la reședința sa din cartierul Jebel”.

Ajongo, totuși, a acuzat forțele aliate lui Machar că au încercat să declanșeze un conflict, în ciuda acordului semnat în august 2015 privind împărțirea puterii.
Declanșată vineri, lupta a dus până acum la moartea a 272 de oameni. Cele mai dure confruntări ar fi avut loc în cartierul Jebel, unde se află reședința lui Machar. Lupte armate au avut loc și în jurul aeroportului din Juba, fapt ce a dus la suspendarea curselor aeriene.