Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O regiune din Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului

O regiune din Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului

Un articol de: - 03 Dec 2014, 18:25
O regiune din Antarctica pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului Externe

Topirea gheţarilor s-a triplat în ultimul deceniu într-o anumită regiune din Antarctica. Aceasta pierde la fiecare doi ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu greutatea Everestului, se afirmă într-un studiu publicat marţi şi realizat în ultimii 21 de ani, informează AFP.

Gheţarii din Golful Amundsen din vestul Antarcticii pierd gheaţă mai repede decât cei aflaţi în oricare altă parte a continentului. Ei contribuie cel mai mult la creşterea nivelului oceanic, afirmă cercetătorii de la Universitatea California din Irvin (UCI) şi cei de la Jet Propulsion Laboratory operat de NASA.

Două studii publicate în luna mai au ajuns la concluzia că topirea marilor gheţari din vestul Antarcticii, care conţin suficientă apă pentru a face să crească cu cel puţin un metru nivelul mărilor şi oceanelor, s-a accelerat sub efectul încălzirii globale şi pare să fie ireversibilă.

"Studiile precedente sugerau că această regiune din vestul Antarcticii se schimbă foarte repede din anii 1990 şi am dorit să verificăm felul în care o serie de tehnici diferite măsoară acea modificare. Faptul că cele patru tehnici produc aceleaşi rezultate ne-a întărit încrederea în exactitatea măsurătorilor", a spus Tyler Sutterley, cercetător la UCI, principalul autor al studiului.

Este vorba de măsurătorile efectuate de sateliţi şi radare de la NASA şi ESA - Agenţia Spaţială Europeană - şi de modelul de climat atmosferic creat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Utrecht din Olanda.

Volumul total de gheaţă pierdut din 1992 şi până în prezent a fost, în medie, de 83 de miliarde de tone pe an. În comparaţie, gheţarii din Antarctica au pierdut o cantitate echivalentă cu greutatea muntelui Everest la fiecare doi ani, în ultimii 21 de ani. Everestul are o greutate de 161 de miliarde de tone.

Citeşte mai multe despre:   studiu