Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe O scrisoare expediată de Camus către Jean-Paul Sartre a fost descoperită în Franța: Va fi prezentantă în cadrul unei expoziții

O scrisoare expediată de Camus către Jean-Paul Sartre a fost descoperită în Franța: Va fi prezentantă în cadrul unei expoziții

O scrisoare expediată de Albert Camus către Jean-Paul Sartre a fost descoperită de curând în Franța. Scrisoarea oferă un nou punct de vedere referitor la relația amicală dintre cei doi filosofi, relatează Mediafax.

"Dragul meu Sartre (...) Dă-mi un semn când te întorci şi vom petrece o seară relaxantă împreună", îi scria Camus lui Sartre.

Hervé şi Eva Valentin, librari și organizatori ai unei expoziții Albert Camus, au găsit scrisoarea într-o carte cumpărată de la un colecționar, la Lourmarine, localitatea în care filosoful a fost înmormântat.  

Scrisoarea, manuscrisă, a fost ataşată în 1966 într-un exemplar din ediţia originală, tipărită în 60 de exemplare, a unui text redactat şi publicat de Sartre, la scurt timp după moartea lui Camus.

Potrivit experților, deși nu este datată, scrisoarea provine din perioada 1943-1948. În 1948, cei doi s-au certat și au încetat să își mai vorbească.

"Această scrisoare este foarte importantă, arată, contrar celor scrise de anumiţi autori, că Sartre şi Camus aveau o relaţie amicală şi durabilă", arată expertiza lui Ronald Aronson, specialist american în opera și viața lui Sartre.

Totodată, scrisoarea conține o mențiune la adresa lui Simone de Beauvoir, supranumită ”castorul”. Porecla i-a fost dată de Sartre și era folosită doar de preietenii apropiați ai scriitorilor.

Scrisoarea urmează să fie prezentată în expoziția ”Camus de Tipasa a Lourmarin”, între 3 și 8 septembrie, când va fi sărbătorit centenarul nașterii filosofului.

Citeşte mai multe despre:   expozitie